Politik

Ukraina, Obamas existentiella kris, Putins segertåg, EU:s vånda

Мозаика Украина

Det är intressant att spekulera över hur en mer självsäker och beslutsam amerikansk president som Harry Truman eller John Kennedy skulle agera i Ukraina-krisen.

Men allt fler amerikanska blickar riktas nu mot Obama i förhoppningen om att han inte återigen kommer att “leda bakifrån” och skylla på EU och gud vet vad för att inte behöva konfrontera Putin.

Oavsett av att de flesta amerikaner inte har minsta aning om var Ukraina är beläget eller ens vad det är, så är det farligt för Obama att framstå som alltför undfallande i ett valår.

Så att säga att Putin kommer “kommer att få betala” för sin offensiv i östra Ukraina och sen bara lägga till ytterliga en handfull namn till det fåtal ryssar som nu omfattas av presidentens sanktioner kommer knappast att hjälpa Obama polera sin skamfilade image som beslutsfattare.

BusinessWeek skriver om varför Obama kommer att fortsätta att införa symboliska sanktioner mot Ryssland: Five Reasons Obama Won’t Push Harsher Russia Sanctions—Yet

… There is also blowback to consider. If the U.S. targeted Russia’s energy sector, cut off trade, or prohibited American companies from doing business there, that would inflict a certain amount of collateral damage on a handful of large U.S. corporations. Boeing (BA), for example, relies on titanium from Siberia and has invested $7 billion in Russia since the early 1990s; the company plans to buy $18 billion of Russian titanium over the coming decades. Exxon Mobil (XOM) also has a deep partnership with Rosneft, Russia’s state-owned oil giant.

Of course, there are those who think the U.S. should stop waiting for the Europeans and go ahead and act right now on harsher sanctions. Last month the Treasury Department targeted Russia’s 17th-largest bank, Bank Rossiya, which is said to be a favorite of top Kremlin officials. “Why not target the 10th-largest bank?” asks Dov Zakheim, formerly a foreign-policy adviser to George W. Bush’s 2000 presidential campaign and a former Undersecretary of Defense. “We’re working up the ladder too slowly, and it’s hurting our credibility.”

Carol E. Lee och Colleen McCain Nelson skriver i Wall Street Journal om den tilltagande krisen i Ukraina som nu också håller på att bli en existentiell krig för Obama och demokraterna i årets kongressval: For Obama, Standoff With Moscow Jumbles Plans at Home and Abroad. The Ukraine Crisis and Russia’s Combative Stance Scramble the President’s Foreign-Policy Map

The Ukraine crisis and Russia’s newly combative stance have scrambled the world map around which Barack Obama shaped his foreign-policy doctrine and stand to alter the arc of his presidency.

The crisis is distracting attention from Mr. Obama’s short-term economic agenda in a vital election year, and it has created political complications as U.S. lawmakers pressure him to confront Russian President Vladimir Putin more forcefully.

On Wednesday, the White House said the administration was preparing tougher sanctions that it could impose on Russia if planned talks on Thursday in Geneva yield no sign that Moscow intends to de-escalate tensions.

“We don’t need a war,” Mr. Obama told CBS News. “What we do need is a recognition that countries like Ukraine can have relationships with a whole range of their neighbors” and not have them violate their sovereignty.

Man saknar Harry Truman i en situation som denna. Han hade inga som helst problem med att fatta utrikespolitiska beslut, som i Koreakriget. T.om. C.H. Hermansson skulle vara bättre än en överförsiktiga Obama. Som bekant så röt C.H. Hermansson till att “Någon jävla ordning ska det va’ i ett parti”. Men Obama ryter inte. Det ligger inte för honom. Som han redan har visat i Syrien. Så han ringer Putin och försöker prata förnuft. Man kan förstå de gapskratt som kan höras från Putins tjänsterum efter ett sånt samtal med Obama.

USABloggen.se

Pressklipp:

[tags] Russia Sanctions Russia Russia Ukraine Obama Russia Ukraine Ukraine Unrest Barack Obama Ukraine Protests Ukraine Barack Obama, Ukrainakrisen, Obama och Ukraina [/tags]

2 thoughts on “Ukraina, Obamas existentiella kris, Putins segertåg, EU:s vånda

  1. jalla jalla

    Så länge det kalla kriget pågick hade USA presidenter som fattade att man inte kan hålla på med vad som helst i Sovjets närområde. Samma gäller faktiskt Ryssland, men de kunskaper som var ‘basic’ då verkar vara en närmast oöverkomlig ‘överkurs’ numera.

  2. Johnny

    “…beslutsam amerikansk president som Harry Truman eller John Kennedy skulle agera i Ukraina-krisen.”

    Förhoppningsvis hade de inte spenderat 5 miljarder dollar på att organisera och genomföra en våldsam och olaglig statskupp i Ukraina. Utan satsat på vänskapliga relationer för handel, turism och kultur med alla länder så även Ukraina, då skulle USA slippa befinna sig på randen till ett kärnvapenkrig med Ryssland idag.

Comments are closed.