Politik

Fem dagars sjukledighet för lågavlönade i svenskarnas favoritstad New York

midtown Manhattan

New Yorks nye borgmästare Bill de Blasio är en demokrat vars hjärta klappar för de mindre bemedlade. Som de över en miljon lågavlönade New York-bor som tvingas jobba helt utan sjukledighet och som nu tack vare en ny lokal lag får rätt att ta ut fem dagars betalda sjukledighet.

I den svenska pressen målas New York ofta ut som svenskarnas favoritstad framför andra. En sjudande, sprudlande, spännande miljonstad där det är kul redan när man landar på Kennedy-flygplatsen och som många svenskar skull vilja flytta till om de bara kunde. I vissa tidningsartiklar får man intrycket att hela Stockholm skulle läggas öde om det bara var fritt att flytta till New York.

Men det är alltså inte alltid så idylliskt mångmiljonstaden som man kanske tror om man läser resebyråernas lockannonser.

Rachel L Swarns skriver i New York Times: New York’s Paid Sick Leave Law Quietly Takes Effect

Shiv Puri gathered his employees together after the lunchtime rush last week to deliver the big news: This year, the cook and kitchen staff at the Bombay Sandwich Company on West 27th Street will receive paid sick leave for the very first time.

“It’s a full week,” Mr. Puri explained as he handed out a fact sheet describing New York City’s first paid sick leave law. “That includes whether you’re caring for yourself or a member of your family.”
….
But with the paid sick leave law, the mayor has clearly succeeded in making good on his promise “to lift up working families and raise the wage and benefit floor for all New Yorkers.”

As a result of the new law, about 1.2 million workers will have paid sick leave for the first time, according to Nancy Rankin, vice president for policy research at the Community Service Society of New York, a group that works on behalf of low-income New Yorkers

Det rör sig alltså om fem dagar, inte fem veckor.

Och att rättsväsendet i New York kanske inte alltid är speciellt människovänligt vittnar den här uppmärksammade artikeln av Joseph Goldstein i New York Times: Adding Insult to Gun Injuries, Police Often Handcuff Victims

Two days after he was shot, Andre Daly woke in a haze with a police officer standing by his hospital bed in Brooklyn.

“I’m thinking he’s going to talk about the incident that happened to me — how I got shot,” Mr. Daly, 29, recently recalled. But the officer was not there to interview Mr. Daly. He had come to arrest him over an unpaid summons.

“He’s telling me now I’m a prisoner of New York City because I have a warrant,” Mr. Daly said.

Mr. Daly spent more than a week immobilized, not just by his three bullet wounds, but also by a set of handcuffs and ankle restraints — all because of an unpaid $25 fine for possessing a cup of wine in public.

Men om man vill flytta till New York från Stockholm kanske man inte bryr sig såna bagateller. Kom bara ihåg han det inte är smart att dricka vin på öppen gata och sen inte betala böter.

USABloggen.se

Pressklipp:
HD,DI,DU

[tags]New York, Bill De Blasio, Dricka i New York [/tags]

One thought on “Fem dagars sjukledighet för lågavlönade i svenskarnas favoritstad New York

Comments are closed.