Politik

Peter Wolodarski, DN, tidningesvideon i mobilen och den nya medievärlden

New York Times satsar allt mer på videon, som den här.

När den svenska lokalpressen som Gävle Dagblad satsar på video och amerikanska tidningar som New York Times sätter upp sin egen YouTube-kanal, ja då vet man att något stort är på gång.

Och vad som är på gång är givetvis att vi idag läser tidningen i mobilen. Det gör i varje fall jag varje morgon kl 04:30 när jag sitter vid frukostbordet med min gröt och min Samsung Galaxy 3 för att läsa DN, New York Times och San Francisco Chronicle.

Nu vet de flesta redan att den stora flugan i mobilen idag är bilder och videon. Och också att videon har betydligt större genomslagskraft än det tryckta ordet.

Så trots att många trodde att den stationära webben skulle ta kål på tidningarna så skedde det inte. Bandbredden var liten, det var inte helt enkelt att sitta vid skrivbordet och den stationära datorn och läsa tidningen.

Men mobilen är något helt annat. Och trots att det trycka ordet kommer att överleva så kommer tidningarna allt mer att bestå av video och ord, sammanflätade.

DN:s utmärkte chefredaktör Peter Wolodarski vars ledare jag alltid läser är ett exempel på en person som vi snart kan vänta oss att se på video på DN. Och som då kommer att bli en kändis på ett helt annat sätt än idag.

Jag är själv övertygad om att tidningarna kommer att överleva. Men att dom kommer att se helt annorlunda ut än dom gör idag. Allt fler kortare artiklar kommer att skrivas av tidningsrobotar, tidningarna kommer allt mer att satsa på Datavisualisering. Dvs Som brittiska Guardian och amerikanska New York Times man kommer att använda avancerade analysprogram för att visualisera händelseförlopp som fattigdom eller vapenvåld i USA, utvecklingen i Ukraina eller hur pandemier sprider sig i världen.

Den här utvecklingen handlar om att det tryckta ordet minskar till förmån för video och visualiserad statistik.

Det är en spännande utveckling, och när vi ser Peter Wolodarski i DN:s video-ruta så vet vi att den nya tiden även har nått Sverige.

USABloggen.se

Pressklipp:
Folkbladet, KU

[tags]Tidningar video, Video tidningar, media video [/tags]

3 thoughts on “Peter Wolodarski, DN, tidningesvideon i mobilen och den nya medievärlden

    1. Lennart

      Jacob: Jo det är det absolut, men det finns en orsak som säger rätt mycket om livet här i Silicon Valley idag. Nämligen att trafiken är värre än jag någonsin kan minnas den. Så kör jag in till jobbet kl 5 så kommer jag fram 5:30 och kan sen köra hem igen punktligt kl 15:00, igen på 30 minuter. Men ju senare jag kör in och speciellt ju senare jag kör hem igen, destå längre tar det. Så känner människor som tillbringar tre timmar på motorvägarna varje dag.

Comments are closed.