Politik

Teknologi, artificiell intelligens och Hollywood: Wally Pfisters absurda film Transcendence

Det är kanske inte så konstigt att Hollywood nu börjar uppmärksamma Silicon Valley och den framtidsteknologi som utvecklas här. Hollywood ligger ju faktiskt bara 50 minuter med flyg från varandra. Och den teknologi som utvecklas här i Silicon Valley används allt mer i Hollywood.

Nu kommer den 52:årige regissören och kinematografen Wally Pfister som har arbetat med den kände regissören Christopher Nolan, med en film som skulle ge den rätt tröttsamme futuristen Ray Kurzweil, nu på Google, våtdrömmar.

Filmen handlar om Dr Will Caster som spelas av Johnny Depp, en forskare på artificiell intelligens-området, som ingår i en grupp vetenskapsmän som försöker skapa en superdator som besitter mänskliga känslor och kollektiv intelligens, något som Will eller kanske vi ska kalla honom för Johnny Depp, kallar för “transcendence”.

Inom parentes så är den här premissen rena rappakaljan, någon sådan dator kommer inte att kunna framställas inom de närmaste hundra åren, ens av NSA.

Men vi fortsätter. Vid en presentation under ledning av Will Casters fru Evelyn, som spelas av brittiska Rebecca Hall för att locka potentiella sponsorer, m.a.o., riskkapital, så blir Will skjuten av en anti-AI extremist, vad nu det är för något. Kanske en tepåseaktivist eller en medlem av den kristna högern.

Samtidigt sker terrorattacker mot AI-institut runt om i världen. Caster-Depp överlever den första attacken, men läkarna upptäcker till sin förtvivlan – oh nej – att de djävulska terroristerna har använt dumdumkulor spetsade med – ni gissade det – radioaktivt material, som så småningom kommer att döda Depp-Casters och försätta Hollywood i djupaste kris.

Nu är goda råd verkligen dyra, dom är dyrare än dyra, och de gastkramade biobesökarna är nära att falla ur sina säten. I ren Hollywood-desperation kommer Evelyn, det är Depps-Casters fru om ni minns, eller Rebecca Hall-Depp, ja hon kommer på en desperat plan som går ut på att ladda upp Casters medvetande till en superdator. Eller kanske vi ska säga Kurzweils medvetande, för som USA:s idag mest uppmärksammade och definitivt tröttsammaste futurist, så är det just som han hoppas på innan han dör. Ledsen Ray, det kommer aldrig att ske.

Hur som helst, ni förstår iden. En gigantisk superdator, vapenvåld, terrorister, artificiell intelligens, allt på en himla stor duk på en biograf nära dig.

Manohla Dargis recenserar filmen i New York Times: I Am My Own Monster (Technology Rules!)
Johnny Depp Stars in ‘Transcendence’

To an extent, “Transcendence” can be filed alongside other movies about fanaticism that have emerged since Sept. 11. Yet, for all its topical gloss and technobabble, it also draws from older, familiar preoccupations about the nature of being, which, along with Mr. Pfister’s eye and largely smooth handling of his actors, accounts for its modest pleasures.

However predictable and ridiculous, the film raises the question of what — as the machines rise — makes us human and why, which certainly gives you more to chew on at the multiplex than is customary these days. In “Frankenstein,” the monster tells his creator, “I ought to be thy Adam, but I am rather the fallen angel.” This is the warning that pulses through many dystopian fictions and which here finds another beat.

Den perfekta filmen för den datorfrälste tonåringen i dig. Det är i alla fall bättre att gå och se Transcendence än att sitta hemma framför teven och äta ostbågar och titta på Let’s dance eller Dansbandskampen.

USABloggen.se

Pressklipp:
SvD

[tags]Hollywood, Hollywood-film,Wally Pfisters film Transcendence [/tags]