Politik

Ukraina: Putin får sitt svar: amerikanska trupper till Polen.

Warsaw, Old Town Square

Den återuppbyggda gamla staden i Warszawa

Den kinesiska militäre tänkaren Sun Zi, skrev att Om du känner dina fiender och känner dig själv, så kan du utkämpa 100 krig utan fara, om du inte känner dina fiender, men känner dig själv, så kommer du att vinna vartannat krig, men om du varken känner dina fiender eller dig själv, kommer du att förlora vartenda krig. Eller i original: 知彼知己,百戰不殆;不知彼而知己,一勝一負;不知彼,不知己,每戰必殆

Putins problem är att han har muckat gräl med två makter som är betydligt starkare än Ryssland, nämligen EU och USA. Och trots att president Obama vanligtvis är den försiktigaste av politiker så inser han när han står med ryggen mot väggen.

Och i fallet med Putins allt mer aggressiva uppträdande i Ukraina så inser både han och EU att om han inte agerar på ett klart och tydligt sätt så kommer staterna i Östeuropa som Polen, Ungern, Rumänien och de baltiska staterna, för att inte tala om resten av EU, att börja anpassa sin politik till Rysslands. Obama måste helt enkelt agera om han vill att USA ska behålla sitt inflytande i Europa. Och det räcker inte med att införa sanktioner mot oligarkerna närmast Putin.

Vilken är orsaken till att Polens försvarsminister nu går ut med ett meddelande om att USA kommer att stationera trupper i Polen: Fred Hiatt skriver i Washington Post:U.S. ground troops going to Poland, defense minister says

Poland and the United States will announce next week the deployment of U.S. ground forces to Poland as part of an expansion of NATO presence in Central and Eastern Europe in response to events in Ukraine. That was the word from Poland’s defense minister, Tomasz Siemoniak, who visited The Post Friday after meeting with Defense Secretary Chuck Hagel at the Pentagon on Thursday.

Siemoniak said the decision has been made on a political level and that military planners are working out details. There will also be intensified cooperation in air defense, special forces, cyberdefense and other areas. Poland will play a leading regional role, “under U.S. patronage,” he said.

But the defense minister also said that any immediate NATO response to Russian aggression in Ukraine, while important, matter less than a long-term shift in the defense postures of Europe and America. The United States, having announced a “pivot” to Asia, needs to “re-pivot” to Europe, he said, and European countries that have cut back on defense spending need to reverse the trends.

Man kan förstå varför den polske utrikesministern går ut med det här meddelandet. Genom att själv offentliggöra planerna så förhindrar han att den ofta obeslutsamme Obama ändrar sig i sista minuten.

På längre sikt så har Putin vunnit en taktisk seger i Ukraina samtidigt som han har förlorat kriget. EU och USA inser nu hur fel Obama hade när han talade om att USA skulle vända blicken från EU och göra en “pivot” mot Asien.

Så länge som Putin sitter kvar vid makten så måste EU vidta försvarsåtgärder och bryta sitt beroende av den ryska naturgasen.

Den store förloraren kommer att bli Ryssland och Putin. Som man bäddar får man ligga.

USABloggen.se

Pressklipp:
Ukraina trappar upp mot proryssar,Helt rätt taktik från USA:s sida,DN,SR

[tags] [/tags]

22 thoughts on “Ukraina: Putin får sitt svar: amerikanska trupper till Polen.

 1. Fredrik

  Lennart:

  Jag har faktiskt aldrig påstått något generellt om Ryska medier! Jag är bistert medveten om läget med ryska medier i Ryssland och att läget raskt försämras. Tex nyheten om att t.o.m. bloggare med > 3000 läsare fått nya begränsande publiseringsregler är mycket olustigt.

  Det är enbart den där showen, Breaking the Set, som jag uttalar mig om. Finanseringen till trots så har de samma fakta som oberoende amerikanska källor. Abby Martin har hög integritet. Den dagen hon tvingas rapportera Putin-vänligt så lämnar hon kanalen live. Och det vet alla inblandade om.
  Men ingen behöver ta mitt ord för det. Alla avsnitt av BTS ligger fortfarande kvar på Youtube, och ännu är USA så pass fritt att man inte likt Turkiet, Kina, Nordkorea etc blockerar. Undersök själv. Abby Martins sida på Wikipedia har dock blivit attackerad och t.o.m. raderad. Hon undrar själv varför, med det finns givetvis avsnitt om dessa turer också. 

  Amerikanska företagsfinansierade kanaler har ju på det stora hela korrekta (om än lite färgade) nyheter. Jag upptäcker styrningen och bias främst på vad de väljer att INTE rapportera om.

  /Fredrik

 2. Fredrik

  Johnny:

  Dito! Det är mycket intressant och hoppfullt att höra att det finns flera vägar till uppvaknande!

  Den mediekanal som jag just nu tror har bäst inbyggt “DNA” för att reparera situationen med köpta eller starkt färgade medier är Twitter. Anledningen är att den är blixtsnabb, inbjuder till interaktivitet, OCH finnessen att man med Twitter enkelt kan vandra tillbaka i tiden och se vem som tidigt talade sanning i ett visst ämne (samt vilka som av olika anledningar inte gjorde det).

  Just det här att manuellt validera nyheter & källor är viktigt. Det är också tyvärr lite jobbigt, men där har man som tur är oändligt många fler som alla kan hjälpa till. Jag kan utveckla detta mer i nån annan gång.

  En kanal som verkligen är värld att nämnas är Youtube-kanalen Breaking The Set med Abby Martin på RT-america. Det faktum att RT finansieras av Ryssland skrämmer kanske vissa, men jag har för egen del följt kanalen sedan i somras och gjort faktakontroller mot tidningar, youtube- och twitterkanaler som jag har förtroende för och kan bara konstatera att programmet har mycket grundlig faktakontroll som får många etablerade amerikanska nyhetskanaler att blekna. Abby kunde t.ex. rakt ut i sändning fördömma att Putin gått in i Krim utan att tappa jobbet eller blir tystad.
  Hur många amerikanska nyhetskanaler vågade kritisera USA:s krig mot Irak avsaknad av påstådda “weapon of mass-destruction”?!

  //Fredrik (@widmarkf)

  1. Lennart

   Fredrik: Jag håller helt med dig om Twitter, men jag skulle kanske vara aningen försiktig med att påstå att ryska medier på det minsta lilla sätt skulle vara friare än amerikanska. Du känner säkert till att Putin redan har tystat alla fria ryska medier: http://thebea.st/QSMXjj

 3. Johnny

  Fredrik: “Johnnys beskrivning ovan är den mest korrekta”

  Det är alltid trevligt när folk förstår vad man skriver, så tack för din komplimang, 🙂

  Intressant att du berättar hur en fördjupning i en nyhet som NSA-härvan medförde att du fick mer insikt i hur media propagandan fungerar och hur den erfarenheten nyanserade ditt mediaflöde att applicera på “nyheterna”. Skulle vara kul att få veta lite mer om ditt media flöde och hur du applicerar det på medias version av verkligheten?

  För mig så var det de muslimska demonstrationerna i London över Mohammed teckningarna som fördjupade mitt media intresse, sedan invandringspolitiken, historiska studier av krigen, klimatförändringarna, USAs imperiepolitik, etc.

  Vad är det media vill att vi skall tycka och tänka? Vem äger och styr, hur fungerar det och vad är sant? För mig har det varit som att vakna upp ur en matrix, dvs från en verklighetsuppfattning förmedlad av media, skola, samhälle som jag hela livet trott vara sann, till en ny verklighet som har betydligt högre förklaringsvärde av vad som händer i världen. När gamla “sanningar” avslöjas som lögner så framträder en ny verklighet. Jag undrar vad mer makten ljuger om?

 4. Fredrik

  Lennart: Observera att jag åberopar inte någon slags absolut kunskap bara för att jag jobbar i inom IT, men om det tillför någon dimension: jag civ.ing i teknisk datavetenskap och jobbar sen 16 år tillbaka som konsult inom programvaruutveckling.

  I Sverige blev det en jättedebatt när skånepolisen hade skapat ett register över romer. Det ironiska är att ingen i Sverige verkar fatta vad man kan dra för data ur NSA:s insamling mha xkeyscore och ett mail eller mobilnr från tex en romsk person. Man behöver vara databasexpert för att inse vilka risker detta innebär, men för att ge lite hintar: Finns det känsligt data insamlat så finns det kriminella som ser affärsmöjligheter. Alltid någon av NSA:s 40000 anställda som är “mottagliga” för hot eller pengar från undre världen. Allt är tyvärr till salu om nån vill köpa.

 5. Fredrik

  Johnny:
  För ett år sen skulle även jag ha avfärdat dina åsikter och klassat dig som Usa-hatare. Jag har alltid stått politiskt stadigt åt höger och röstat på samma politiska parti i 25 år. Alltid läst DN och sett SVT:s nyheter.
  Efter att ha följt NSA-härvan betydligt noggrannare än de flesta och pga av mitt yrke inom IT bättre kunnat faktakontrollera detta mot flera oberoende källor har jag numera ett mer nyanserat mediaflöde att applicera på “nyheterna” som kablas ut.

  Filmtips: Se filmerna Mediastan (dok om Wikileaks) och Dirty Wars (dok om bl.a. drones).
  Se även de reportage i oberoende DemocracyNow där Stephen F. Cohen kommenterar läget i Ukraina.

  Efter det motbevisa gärna mig, men Johnnys beskrivning ovan är den mest korrekta.

  1. Lennart

   Fredrik: “Efter att ha följt NSA-härvan betydligt noggrannare än de flesta och pga av mitt yrke inom IT”. Det vore roligt att höra vad du jobbar med inom IT, så att läsarna kan veta.

 6. roger

  Lennart:

  roger: The news came as an opinion poll conducted in south-east Ukraine showed a large majority did not want to be ruled by Moscow En http://www.theguardian.com/world/2014/apr/19/russia-defends-army-ukraine-border

  Hittar inga motsägelser i det jag sagt och vad du länkar till, tvärtom. Där visas att det finns många anhängare av Ryssland. 30% vill tydligen ansluta sig till Ryssland och runt 40% i Donetsk tydligen, det är nog fler än jag trodde.
  Intressantast i artikeln är väl: “Around 74% of respondents said they view the acting president, Oleksandr Turchynov, to be illegitimate, the poll said.”

  Men du vill fortfarande prompt hävda att de nu styrande i Kiev är omåttligt populära bland alla utom Putin, Putin & Putin.

  Själv tycker jag inte att östra Ukraina skall tillhöra Ryssland, utan det jag vänder mig emot är att media och Lenny försöker låtsas som att det är Putin one man show som pågår.

 7. Johnny

  Lennart: Det har inget med hat att göra, det är bara fakta. USAs krig, interventioner, false-flags skadar inte bara folken i de länder som drabbas, utan även många amerikaner drabbas av förlust av blod och pengar. I propagandan talas det om demokrati och frihet, men det som levereras i verkligheten är marionett regeringar och tyranni samt utplundring av naturresurser. Vi har sett samma krigsvisa spelas om och om igen, bara för att berika bankirer, oljebolagsägare och militärindustriella komplexet på skattebetalarnas, soldaternas och offrens bekostnad.

  Min kritik av militära interventioner som skapar död och fattigdom ser jag inte som hat utan som en normal mänsklig reaktion om man vill leva i en värld som värnar frihet, fred, rättvisa och välstånd för alla.

 8. roger

  Bengan: Vart vill du komma? Tror du likt Lennart att det bara är Putin, Putin & Putin som vill se att östra Ukraina har täta band med Ryssland och att regionen i övrigt består av 100% EU-anhängare? Att de Rysktalande i regionen nu hurrar för de nu styrande, vilka under sin första vecka lagstiftade bort ryska som ett officiellt språk?

  Lennart verkar tro att han skall få en inbjudan till NATO-högkvarteret och skaka tass med Fogh Rasmussen bara han skriver Putin i tillräckligt många meningar.

 9. Bengan

  Gäller naturligtvis även för folk som talar arabiska, franska, italienska, persiska, portugisiska, spanska, tyska, urdu….

 10. Johnny

  Det är USA som muckat gräl med Ryssland genom att planera, organisera, finansiera och genomföra en olaglig och blodig statskupp i Kiev tillsammans med lokala revolutionärer som fördrev den demokratiskt valda och lagliga regeringen i Ukraina. Dagen efter statskuppen i Kiev tog rysk militär över säkerheten för Krim provinsen och folkomröstning genomfördes den 16/3 och 97% röstade för en annektering till Ryssland. Det är fakta.

  Ryssland har flera viktiga intressen i Ukraina. Militär i form av flottbas på Krim, ekonomisk i form av gasledningar genom Ukraina till Europa, socialt i form av 10 miljoner ryssar i främst östra Ukraina. Vad har USA för intressen av Ukraina? Avveckla ryssarnas militärbas på Krim, stoppa eller fördyra ryska gasleveranser genom Ukraina till Europa? IMF vill värna EU bankernas fodringar i Ukraina, därför försäljning av statliga tillgångar och nedskärningar av löner och pensioner av en marionett regering i Kiev som förbjudit ryska språket, transporterat guldreserven till USA, accepterat alla IMFs villkor på förhand och förklarat krig mot pro-ryska separatister i östra Ukraina.

  Det är USA som brutit sönder Ukraina politiskt och det är USA som därmed är ansvarigt för att laga Ukraina igen. Det är inte Rysslands ansvar. Rysslands intresse är ett fungerande, stabilt och ekonomiskt framgångsrikt Ukraina. Det är främst USA som har intresse av att Ukraina blir en “Failed State” vid Rysslands gräns som försvagar Rysslands ekonomi och gasexport.

  1. Lennart

   Johnny: Du låter som en gammaldags USA-hatare. Allt som är fel i världen beror på USA. Är det kanske dags att gå på politisk detox nu snart?

 11. roger

  Putin, Putin & Putin, du har helt missat vad det är för människor som bor på Krim och i östra Ukraina. En majoritet bestående av miljoner Ryssar och Rysktalande.

 12. Marcin

  Det är på tiden att Ukraina installerar robotförsvar som skydd mot ett anfall från Iran, eller var det Kina?

  1. Lennart

   Marcin: jag tycker att det är hög tid att Ukraina installerar robotförsvar som skydd mot Roger och Johnny. Men det skulle behövas en himla massa robotar för att klara det.

Comments are closed.