Politik

Obama lättar på vapenblockaden, den trådstyrda pansarvärnsroboten BGM-71 TOW till Harakat Hazm-gruppen i Syrien.

TOW

Den amerikanska politiken i Syrien har, för att citera USA:s utrikesminister John Kerry gått ut på att sätta press på Assad-regimen att komma till förhandlingsbordet. Pressen består i leveranser av små mängder vapen som ska hjälpa oppositionen hålla stånd mot regimens stridsvagnar och attackplan, utan att göra det möjligt för rebellerna att störta regimen. En diffus politik som ytterligare kompliceras av Obama-regeringens inte helt ologiska paranoia för att några av de amerikanska vapnen hamnar hos USA-fientliga rebellgrupper.

Så Assad sitter säkert och kriget fortsätter och kommer av alla tecken på att fortsätta i många år till.

I ett exempel på Obama-regeringens tänkande så har en nybildad väst-vänlig rebellgrupp med namnet Harakat Hazm , nu fått motta ett tiotal trådstyrda pansarvärnsrobotar av typ BGM-71 TOW. Rebellgruppen har fått genomgå träning utanför Syrien. Tydligen i Jordanien.

Ellen Knickmeyer, Maria Abi-Habib och Adam Entous skriver i Wall Street Journal: Advanced U.S. Weapons Flow to Syrian Rebels. upplies of Antitank Missiles Will Test Whether Fighters Can Keep Arms Out of Extremist Hands

E
The U.S. and Saudi Arabia have supplied Syrian rebel groups with a small number of advanced American antitank missiles for the first time in a pilot program that could lead to larger flows of sophisticated weaponry, people briefed on the effort said.

The new willingness to arm these rebels comes after the failure of U.S.-backed peace talks in January and recent regime gains on the battlefield. It also follows a reorganization of Western-backed fighters aimed at creating a more effective military force and increasing protection for Christian and other religious minorities—something of particular importance to Washington.

This shift is seen as a test of whether the U.S. can find a trustworthy rebel partner able to keep sophisticated weapons out of the hands of extremists, Saudi and Syrian opposition figures said. The U.S. has long feared that if it does supply advanced arms, the weapons will wind up with radical groups—some tied to al Qaeda—which have set up bases in opposition-held territory.

Nu kommer inte ett tiotal trådstyrda pansarvärnsrobotar inte att ändra läget till rebellernas fördel, men det är alltså inte det som riktigt är meningen. Obamaregeringen vill se om det är möjligt att bygga upp en USA-trogen rebellstyrka som på sikt, kanske om ett par år, kommer att kunna sätta nog med press på Assad-regimen för att få till stånd förhandlingar.

Ett lovvärt syfte, men det är inte så man vinner krig. Speciellt inte när motståndaren inte är intresserad av förhandlingar, utan bara av en total seger.

Så Assad-regimen sitter säkert i sadeln och USA kommer knappast att öka leveranserna till motståndsrörelsen. I alla fall inte som det ser ut idag.

Det här kommer att bli en fråga för Obamas efterträdare.

Källor om inbördeskriget i Syrien
Fler inlägg om Syrien,
Syria Comment
Brown Moses blogg
CIA:s World Factbook om Syrien,Carnegia Endowments Syrien-sajt

Pressklipp:
Aftonbladet,Nödhjälp når inte fram till Syrien, Det mesta av Syriens kemvapen borta

[tags]Bashar Assad, Syria Assad, Assad USA, Obama Syrien, Inbördeskriget i Syrien, Masasit Mati, Brown Moses,Obama Syrien, trådstyrda pansarvärnsrobotar, BGM-71 TOW, Harakat Hazm-gruppen i Syrien. [/tags]

4 thoughts on “Obama lättar på vapenblockaden, den trådstyrda pansarvärnsroboten BGM-71 TOW till Harakat Hazm-gruppen i Syrien.

  1. Johnny

    Lennart, hur kan du bara censurera historiska fakta om USAs interventioner efter andra världskriget? Det var just listningen av dem alla som effektfullt visar hur otroligt många interventioner det handlar om. Veterans Today hade inga problem med att publicera listan över alla drabbade länder, varför har du det? Förstår inte vad du håller på med?

    Enligt dig är man USA-hatare om man inte stödjer USAs olagliga och blodiga krig utomlands, ett 80-tal sedan WW2. Enligt mig är det bara satanister som stödjer olagliga och blodiga krig. Tycker det är barnsligt av dig att censurera historiska fakta bara för att “dölja” motpartens argument och låtsas som att USAs alla krig aldrig inträffat, obegripligt fånigt måste jag säga.

  2. Johnny

    Vad har USA i Syrien att göra överhuvudtaget? Absolut ingenting! Leverera klumpiga och kraftfulla missiler till islamistiska rebeller i Syrien är en krigshandling. Det är Assad som borde ställa krav på att USA måste byta ut sin sinnessjuka mördarregering mot en rumsren regering som uppträder ansvarsfullt i världen och inte bombar människor för profit eller nöje.

    Glad Påsk förresten, 🙂

Comments are closed.