Politik

Aereo-fallet i USA går till Högsta Domstolen, med långtgående konsekvenser

Ett mycket uppmärksammat fall för USA:s högsta domstol handlar om teknikföretag Aero, baserat i Long Island City i New York, som har små antenner som de hyr ut till abonnenter som gör det möjligt för dom att se TV på datorer eller surfplattor.

Det här är ett hot mot USA:s kabelföretag som tillhandahåller en liknande service, men som måste betala tevebolagen för att få sändningstillstånd.

Fallet liknar det historiska fallet från 1984 där Hollywood stämde Sony för att stoppa videobandspelarna som användes för att spela in teveprogram. Hollywood misslyckades, och frågan är hur det kommer att gå i det här fallet. Om medieföretagen vinner så kan konsekvenserna för de data som lagras datormolnen bli allvarliga. Men om Aereo vinner så väntas miljoner amerikaner övergå till att titta på teve på sina datorer.

Pressklipp:

[tags]Aereo, Högsta Domstolen, Hollywood [/tags]

4 thoughts on “Aereo-fallet i USA går till Högsta Domstolen, med långtgående konsekvenser

  1. H2

    Detta är ett mycket intressant fall som kan skaka om speciellt kabeltv företagen ordentligt. Grundaren Chet Kanojia (ja jag har haft koll på honom) har tidigare startat upp två företag som han sålt av med god vinst. I Aereo fallet han lyckats få investerare att satsa 97MUSD.
    Förloras fallet i HD är pengarna borta. Vinner Aereo fallet är min gissning att företaget köps av någon kabeltv operatör och läggs ned.
    Oavsett vilke blir det en kortvarig glädje för användarna men en saftig förlust eller bra vinst för investerarna och Chet

  2. Lennart

    Peter: Tack för en mycket intressant länk. Ja att det går åt samma håll i Sverige är inte direkt konstigt. För samma faktorer är i spel i Sverige som i USA. Och det handlar inte enbart om skrupellösa politiker och profitörer utan om att hela samhället befinner sig i snabb förändring.

Comments are closed.