Politik

Gömda rubler, Obama tar upp jakten på Putins miljarder i gömda tillgångar

DSC_0682

Som många andra envåldshärskare så har även Putin stuvat undan en hel del pengar på olika hemliga ställen. Ihärdiga rykten gör gällande att det kan gälla uppemot 70 miljarder dollar. Inte direkt småpotatis och säkert bra för Putin att ha om han skulle bli störtad och tvingas lämna landet. Och det är de här pengarna som president Obama och det amerikanska finansdepartementet nu är ute efter.

Som Peter Baker skriver i New York Times: Sanctions Revive Search for Secret Putin Fortune

When the Obama administration imposed sanctions on individual Russians last month in response to Moscow’s armed intervention in Ukraine, one of the targets was a longtime part-owner of a commodities trading company called the Gunvor Group.

His name, Gennady N. Timchenko, meant little to most Americans, but buried in the Treasury Department announcement were a dozen words that President Obama and his team knew would not escape the attention of Russia’s president, Vladimir V. Putin. “Putin,” the statement said, “has investments in Gunvor and may have access to Gunvor funds.”
….
Now, as the Obama administration prepares to announce another round of sanctions as early as Monday targeting Russians it considers part of Mr. Putin’s financial circle, it is sending a not-very-subtle message that it thinks it knows where the Russian leader has his money, and that he could ultimately be targeted directly or indirectly.

Det är uppenbarligen smart av den amerikanska regeringen att börja intressera sig för Putins undangömda miljarder för att på så sätt sätta visa att han, som John Kerry har förklarat, han kommer att få betala ett pris för sin ockupation av Krim och i sin gerillakrigföring östra Ukraina.

Och vem vet, Putin kanske bryr sig mer om att få behålla sina miljarder än att fortsätta mucka gräl i det forna Östeuropa.

USABloggen.se

Pressklipp:
DN,Flera paralleller mellan Putin och Milosevic

[tags]Transnistrien, Putin, Russia Crimea Eastern Ukraine Eastern Ukraine Invasion Russia Annexes Crimea Reuters Vladimir Putin Putin Ukraine Protests Ukraine Russia Crimea [/tags]

6 thoughts on “Gömda rubler, Obama tar upp jakten på Putins miljarder i gömda tillgångar

 1. Marcin

  Jag tänker som sådant att när Bush bar sig illa åt så var det inga tal om att konfiskera hans tillgångar. Men när Putin gör det då är det andra visor i luren.

  Om en linje skall vara rak så borde nu NATO följaktligen bomba Ukraina då de anfaller protesterande på samma vis som Gaddafi gjorde. Eller var det annorlunda då?

  Trianglar

  1. Lennart

   Marcin: Nu förstår jag inte riktigt vad du menar? Kan du förklara. Kan du sen ta din hoj och cykla ut i Uppsala och göra en sån där vidunderlig video som du gjorde för några år sen?

Comments are closed.