Politik

Varje otorhinolaryngologists våtdröm: öronundersökning med mobilen

Mobilen som plattform för sjukvårdsappar och sjukvårdsprylar håller på att förändra sjukvården och våra liv. Ett exempel är när barnen eller den otrevlige onkel Bruno som bara kom en dag för flera år sen och aldrig reser sin väg, får öronvärk. Då packar man ungen eller onkeln i bilen och kör till närmaste sjukhus för att sen sitta och vänta halva dan för att en jäktad läkare ska komma in och ta en snabbtitt med sitt Otoskop och säger att “äsch, det är ingenting”, er onkel har bara stoppat en av sina reumatism-tabletter i örat istället för i munnen. Sånt händer.

Men idag kan vi själva undersöka våra barns öron med en vanlig mobil med ett Otoskop-tillägg som betyder att vi inte bara kan undersöka öronen på vem som helst och t.o.m. på oss själva. Försök det med ett gammaldags otoskop så får ni se hur lätt det är.

Ann Carrns skriver i New York Times om otoskop-utrustade mobiler: Health Care Apps Offer Patients an Active Role

CellScope Oto, for instance, combines an app with an attachment that lets you turn your iPhone into an otoscope — the tool physicians often use to examine the inside of your ear. Various apps and online services now let you communicate with your dermatologist by snapping a photo of a rash or mole and transmitting it electronically. And with an app-and-attachment combination called AliveCor, you can turn your smartphone into a heart monitor, record an electrocardiogram and send it to your doctor.

The trend of do-it-yourself examinations and tests is part of a shift in health care toward consumer participation that began with online health information sites and is accelerating with advances in mobile technology. Consumers are increasingly comfortable using walk-in medical clinics for minor ailments, and they see at-home digital tools as yet another level of convenience, said Ceci Connolly, managing director of the Health Research Institute, an arm of the consulting firm PricewaterhouseCoopers.

Men inte bara det, vi kan också skicka in en video av vad vi såg till sjukhuset som att läkarna där kan kolla. Det här är bara ett exempel på hur mobilerna blir allt mer anlitade som sjukvårdsinstrument. En utveckling som bara fortsätter. Mobile sjukvårds och hälsoappar är bland det mest inne som finns. Något som bevisas av att Facebook just har köpt den lilla finska hälsoappen Moves.

Och om det är någon som undrar över vad otorhinolaryngologi betyder så är det en öron, näs och hals-sjukdomar. Min pappa sa att han hade tänkt bli det men aldrig kunde lära sig uttala det så han blev röntgenläkare istället.

USABloggen.se

Pressklipp:

[tags]Sjukvården, Google Glass inom sjukvården, Google Glass sjukhus, Google Glass läkare, Google Glass vården, Google Glass patienter [/tags]