Politik

New Yorks storsatsning på IT i gungning, lärdomar för Stockholm

midtown Manhattan

Times Square på Manattan.

Att försöka bygga upp en kopia av Silicon Valley är något som många
städer har försökt men inte så många har lyckats med. Ingen stad har satsar mer på att bygga up en världsledande IT-industri än New York, som med rätta set IT som New Yorks framtid.

Men som Jenna Wortham skriver i New York Times så kan man trots miljonsatsningar inte visa på några speciella framgånger. Och med framgånger menar man då startupföretag som har börsintroducerats eller köpt upp för miljardbelopp: Despite Big Ambitions, New York’s Tech Scene Is Still Starting Up

A few years ago, officials and executives in New York proclaimed their ambition: to build the city into a powerful hotbed for tech innovation. Officials funneled money into start-up incubators and approved a bid from Cornell University to transform Roosevelt Island into a two-million-square-foot, next-generation technology campus to rival Stanford’s. Social media darlings like Foursquare, in downtown Manhattan, and the crafts retailer Etsy, in the Dumbo neighborhood of Brooklyn, were hailed as surefire breakouts.

Since then, money has poured into the city’s tech sector — not as much as in Silicon Valley, but at a faster clip….

But no New York start-up has been a breakout hit, the sort of blockbuster with a multibillion-dollar valuation that has become so commonplace in Silicon Valley.

And that has led to some disappointment for people who helped set the city’s sights so high.

Jag tror själv att lärdomen för Stockholm, Göteborg, Malmö och andra svenska städer är att inte försöka kopiera utan att bygga något som passar in i den egna stadsmiljön och det egna samhället. IT-industrin i Stockholm är t.ex. intressant nog en av EU:s mest framgångsrika. Och Finland har visat hur man med små medel och från gamla Nokia kan skapa en världsledande dataspelsindustri.

Så det kanske inte är miljonsatsningar så mycket som innovativt tänkande som skapar en grogrund för nya IT-städer. En annan intressant insikt är att man skriver olika slags appar i USA och Sverige. Den lokala kulturen färgar av sig på IT-industrin. Trots att man använder sig av samma slags öppen kod-verktyg.

USABloggen.se

Pressklipp:

NEW YORK: STÄNGDE UPPÅT EFTER SVÄNGIG HANDELSDAG, DJIA +0,5%,Uppåt på Wall Street,DI
[tags]New York IT, New York Startupföretag, New York Silicon Valley [/tags]

2 thoughts on “New Yorks storsatsning på IT i gungning, lärdomar för Stockholm

 1. Bengt

  I största ödmjukhet:
  Någon gång på 80-talet hörde jag någon i Lund som skulle göra staden till det nya Silicon Valley.
  Inte i min svagaste stund trodde jag på det.

  1. Lennart

   Bengt: Idag verkar det väldigt naivt. Om man hade lagt till Malmö och Köpenhamn så kanske.

Comments are closed.