Politik

Programmeringsspråk Basic, som förändrade världen, fyller 50.

Dataspråker Basic skapades år 1964 av John Kemeny och Thomas Kurtz vid Dartmouth College i New Hampshire. Ett språk som skulle vara lämpat för nybörjare. Hand i hand med de nya persondatorerna så blev det också ett språk som introducerade hundra tusentals människor till datorprogrammering.

Ja var själv en av dom. Det var tidigt 80-tal, jag jobbade på ett bokförlag i Princeton i New Jersey och hade en svensk chef som lät mig låna en av företagets två Apple II E-datorer.
Jag blev helt och totalt fascinerad av vad man kunde göra med ett programmeringsspråk. Så jag programmerade och programmerade och insåg snart att det här var något som jag ville göra i resten av livet.

Jag minns att jag skrev ett program som hanterade inventariet på förlaget. Man kunde mata in titel och författare och andra detaljer om nyanlända böcker och sen söka efter dom. Det fungerade perfekt, jag testade det på tjugo böcker och gjorde en demo för chefen som blev mäkta imponerad. Sen när jag matade in den 21:a boken så fick jag ett felmeddelande, “out of memory”. Min introduktion till att dataprogrammering inte riktigt så enkelt som man kanske tror.

Idag är det språk som Python, Ruby och för mobilen, Java och Objective C som gäller. Men oavsett språk så är dataprogrammering något som förändrar liv för den som har förmågan att uppleva det. Som har det skapande och öppna sinne som behövs för att förstå hur magiskt det är att programmera. Att tänka logiskt, symboliskt och abstrakt och att skapa saker som förändrar världen.

Datorspråken är världsspråk, som används från Beijing till Berlin och Borås. Språk som talas av miljoner människor av alla åldrar och alla intressen.

När jag sen började jobba som programmerare minns jag hur jag skrev ett assemblerprogram som fick en stor tejp-rulle börja snurra. Att jag kunde få fysiska objekt runt om mig att göra vad jag ville var något helt fantastiskt.

Den som vill uppleva litet av vad man gör när man programmerar kan börja programmera på den här trevliga gratissajten.

USABloggen.se

Pressklipp:

[tags]Basic-språket [/tags]

6 thoughts on “Programmeringsspråk Basic, som förändrade världen, fyller 50.

 1. Kalle

  Just den datorn som jag pratar om gissar jag att det var fysikmajjen som hade byggt ihop från någon byggsats eller så från USA. Silvrig och blank aluminiumlåda, switchar, knappar, lampor och vred på framsidan. Inhyst i ett lagerrum på fysiken med massor av anakronistiska grejor. Lasrar blandat med mystiska instrument från tidigare sekel, radioaktiva prov i blyklädda lådor, antika teleskop, knarrigt trägolv och ett fint lager med damm. Som taget ur en film. Jag var helt enkelt fast så fort jag såg den, och hängde där så ofta jag kunde.

 2. Kalle

  Jag blev också fascinerad av datorer i gymnasiet på 70-talet. Det var innan ABC80 kom så alla datorer var lite speciella och unika, med en massa knappar, lampor och grejor på framsidan. Inmatning via en gammal teletype där slaglängden på knapparna var flera centimeter, och basic-programmet sparades på hålremsa. Det fanns ingen speciell utbildning så man fick lära sig själv. Det första programmet jag skrev räknade ut garantitabell till reducerade tipssystem. Första versionen var förstås extremt långsam, med efter några refaktoreringar fungerade det utmärkt. Fyrtio år och många programspråk senare tycker jag fortfarande att det är roligt att programmera även om det inte blir lika ofta längre då jag mycket tillbringar tiden på nivån ovanför hands on.

  1. Lennart

   Kalle: Själv kan jag förstå hur kompositörer känner sig när de komponerar. För liknelsen med att programmerar är uppenbar. Man skapar något själv och kan helt och hållet glömma tid och rum. För mig är det som att blicka in i ett helt nytt universum. Det är säkert så som matematiker också känner sig.
   Och speciellt nu med alla öppna kod-produkter så har man ju tillgång till mängder med datorspråk och tillhörande datorsystem.

 3. Dessa mina minsta bröder

  Kul , jag gjorde ett examensarbete i 4:e året på maskintekniska gymnasiet, med basicprogramering. Det var ett berkningsprogram för balkknäckning. Året var 1975. Vi kopplade upp oss via ett telefonmodem till de då nyss startade Luleå tekniska universitet. Sparade ner programvaran på en lång pappersremsa. Långt för persondatorernas tid.

  1. Lennart

   “Brorsan”: Ja Basic var kul och öppnade mångas ögon till programmering. En stor del av orsaken var ju samtidigt persondatorn, som gjorde det möjligt för en vanlig svensson att äga sin egen dator. Något som dittills hade varit helt otänkbart.

Comments are closed.