Politik

Robotar, självkörande bilar, Big Data och datoranalys, bör vi vara rädda för datorer med artificiell intelligens?

“Driving” the Google Self-Driving Car

Googles självkörande bil.

När jag kom hit till Silicon Valley så var det i mitten på 1980-talet för att jobba med artificiell intelligens och speciellt s.k. expertsystem. Ett spännande område som dock snabbt kollapsade så snart jag hade anlänt.

Sen dess har den artificiella intelligensen legat i träda, tills på senare tid när man återigen har börjat skapa automatiska datorsystem som steg för steg håller på att ersätta människor. Oftast handlar det om enkla system som används på ICA och Konsum för att ersätta kassörskorna, autopiloter, robotar i mängder med olika former och skepnader som ersätter bilarbetare, bilförare, kirurger, schackspelare, soldater, apotekare, advokater, börshajar, räddningsarbetare, journalister, barnvakter, mm mm.

Den här utvecklingen har lett den inte helt okände kosmologen Stephen Hawking att höja ett varnande finger i brittiska Independent: Stephen Hawking: ‘Transcendence looks at the implications of artificial intelligence – but are we taking AI seriously enough?’

Artificial-intelligence (AI) research is now progressing rapidly. Recent landmarks such as self-driving cars, a computer winning at Jeopardy! and the digital personal assistants Siri, Google Now and Cortana are merely symptoms of an IT arms race fuelled by unprecedented investments and building on an increasingly mature theoretical foundation. Such achievements will probably pale against what the coming decades will bring.

The potential benefits are huge; everything that civilisation has to offer is a product of human intelligence; we cannot predict what we might achieve when this intelligence is magnified by the tools that AI may provide, but the eradication of war, disease, and poverty would be high on anyone’s list. Success in creating AI would be the biggest event in human history.

Unfortunately, it might also be the last, unless we learn how to avoid the risks. In the near term, world militaries are considering autonomous-weapon systems that can choose and eliminate targets; the UN and Human Rights Watch have advocated a treaty banning such weapons. In the medium term, as emphasised by Erik Brynjolfsson and Andrew McAfee in The Second Machine Age, AI may transform our economy to bring both great wealth and great dislocation.

Så bör vi vara rädda för den snabba utvecklingen av allt intelligentare datorsystem? Inte ännu, och orsaken är att de här systemet, hur avancerade de än må vara, ännu inte klarar av att utföra mer än en uppgift. Vad det betyder är att ett börssystem inte kan köra bil och att en bilarbetarrobot inte klarar av att vara barnvakt. Lyckligtvis kanske. Och en kassör-robot på ICA kan inte skrubba golvet eller flirta med den söta charkuteristen.

De är systemen är också helt och hållet beroende av människan. Det är vi som skapar dom, vi som underhåller dom och vi som reparerar dom när dom går sönder.

Faran är att de här datorsystemen håller på att ta över ett växande antal medelklassjobb, vilket betyder att vi måste ersätta de jobb som går förlorade med nya jobb. Men de jobb som försvinner är inte bara lågstatusyrken som kassörskor och barnvakter utan också högstatusyrken som piloter, kirurger och börshajar.

Nu kommer någon springande och flämtar fram att jamen trots alla autopiloter så finns det ju gott om piloter kvar. Vilket är sant, men autopiloterna utför idag över 90% av varje flygning helt utan mänskligt ingripande. Dagens piloter är mest med för att sköta start och landning och ta över om något går fel.

Man varnar nu för att dagens piloter får allt mindre erfarenhet på långdistansflygningar att deras expertis lider.

Jag tror att vi kommer att få se väldiga dislokationer inom företagsvärlden under de närmaste dussin åren allteftersom allt mer flexibla och intelligenta datorsystem tar över allt fler jobb.

Den stora frågan idag är om vi då kan hitta jobb till alla som då blir arbetslösa. Klart är att framtidens jobb kommer att kräva allt högre utbildning. Vilket betyder att vi måste satsa allt mer resurser på skolan.

USABloggen.se

[tags]Robotar, självkörande bilar, Big Daga,datoranalys, arficiell intelligens? [/tags]