Politik

USA: som en löpeld, datorprogrammering i skolan i allt yngre årsgrupper.

Efter decennier av försummelse så verkar allt fler länder nu inse hur viktigt det är att barn får lära sig datorprogrammering i skolan. Här i USA så trycker organisationer som Code.org på för att få lärare och rektorer att ställa upp på att ge eleverna den utbildning de behöver för att kunna överleva i dagens allt mer IT-centrerade samhälle.

Men det handlar inte bara om jobb, utan också det faktum att datorprogrammering lär barnen att tänka logiskt med hjälp av symboler. Något som de givetvis kommer att få glädje av även om de aldrig själva programmerar.

Matt Richtel skriver i New York Times om hur framsynta föräldrar nu trycker på för att deras barn ska få lära sig programmera i skolan: Reading, Writing, Arithmetic, and Lately, Coding

The event was part of a national educational movement in computer coding instruction that is growing at Internet speeds. Since December, 20,000 teachers from kindergarten through 12th grade have introduced coding lessons, according to Code.org, a group backed by the tech industry that offers free curriculums. In addition, some 30 school districts, including New York City and Chicago, have agreed to add coding classes in the fall, mainly in high schools but in lower grades, too. And policy makers in nine states have begun awarding the same credits for computer science classes that they do for basic math and science courses, rather than treating them as electives.

There are after-school events, too, like the one in Mill Valley, where 70 parents and 90 children, from kindergartners to fifth graders, huddled over computers solving animated puzzles to learn the basics of computer logic.

Här tror jag Sverige ligger rejält efter. Precis varför är svårt att säga, men varken regeringen eller oppositionen verkar ha klart för sig att framtidens jobb i Sverige kommer att handla om IT, och att om vi inte introducerar våra barn till datorer och programmering så kommer jobben att gå till andra länder.

Vad som ger USA en fördel på det här området är den långa tradition man har av att speciellt mammorna engagerar sig i skolan, bl.a. genom att hjälpa till i sina barns klassrum. Och ve den lärare som inte håller måttet.

Nu är det inte helt enkelt att införa en så omfattande reform. Så mycket talar för att skolorna inte kommer att kunna erbjuda programmeringskurser än på några decennier. Men att de mer framsynta skolorna kommer att utnyttja molnbaserade kurser.

USABloggen.se

Pressklipp:
Programmering som skolämne är fel väg att gå,Ny Teknik

[tags] Datorprogrammering i skolan i USA, Datorprogrammering i USA[/tags]