Politik

Måste läsas, Glenn Greenwalds viktiga No Place to Hide om Edward Snowden och NSA:s globala massavlyssning

noplacetohide

I sin korta bok, 272 sidor, berättar den amerikanske journalisten Glenn Greenwald om sin in inblandning i den amerikanske visselblåsaren edwards Snowden och hans avslöjanden om Obama-regeringens massiva globala massavlyssning av i stort sätt alla elektroniska kommunikationer som överhuvudtaget finns.

När historikerna om femtio år eller så en gång befattar sig med Barack Obama och hans administration så kommer NSA och dess massavlyssning att få hedersplats i den strida ström av böcker som säkert kommer att dominera bästsäljarlistorna.

Att en man som lovade ett nytt och bättre USA skulle ljuga sina egna medborgare och världens befolkning rakt i ansiktet och till råga på det inte inse att förr eller senare så skulle någon amerikan vara patriotisk nog att avslöja det största hotet mot den amerikanska demokratin någonsin.

Det här är en viktig och spännande bok som måste läsas av alla som är intresserade av att leva i ett fritt land. Och med tanke på den entusiasm som den svenska regeringen låter FRA jobba ihop med NSA och även utför beställningsavlyssning åt NSA, så gäller det även oss.

New York Times stjärnrecensent Michiko Kakutani recenserar Glenn Greenwalds bok: Snowden’s Story, Behind the Scenes
‘No Place to Hide,’ by Glenn Greenwald

“No Place to Hide” is enlivened by reproductions of dozens of fascinating documents from the Snowden archive that help illustrate the N.S.A.’s methodology and that showcase its strange corporatelike boosterism (complete with sometimes corny graphics). And Mr. Greenwald fleshes out his portrait of Mr. Snowden with fresh observations from their exchanges. He amplifies our understanding of the N.S.A.’s sweeping ambitions, methods and global reach, and provides detailed insights into what he calls the agency’s “corporate partnerships,” which “extend beyond intelligence and defense contractors to include the world’s largest and most important Internet corporations and telecoms.”
Continue reading the main story

For instance, the agency’s Stormbrew program, Mr. Greenwald writes, “gives the N.S.A. access to Internet and telephone traffic that enters the United States at various ‘choke points’ on U.S. soil. It exploits the fact that the vast majority of the world’s Internet traffic at some point flows through the U.S. communications infrastructure — a residual by-product of the central role that the United States had played in developing the network.” According to the N.S.A., he says, Stormbrew “is currently comprised of very sensitive relationships with two U.S. telecom providers (cover terms ARTIFICE and WOLFPOINT)”; the identity of such corporate partners, he adds, “is one of the most closely guarded secrets in the N.S.A.”

Det är intressant att se att samtidigt som den svenska regeringen ideligen talar om frihet så talar man verkligen med kluven tunga.

Och även när man samarbetar med USA för att hjälpa dissidentrörelsen i Mellanöstern med avlyssningssäker teknolog så är den teknologin försedd med bakdörrar som gör det möjligt för Sverige och USA att läsa allt vad dissidenterna kommunicerar om. Och sen kanske sälja den informationen vidare till intresserade makter.

En märklig värld där alla värderingar i bästa George Orwell-stil betyder det rakt motsatta.

Läs Boken.

USABloggen.se

Pressklipp:
SvD,Aftonbladet,SR,VK

[tags]Glenn Greenwald ,No Place to Hide ,Edward Snowden och NSA [/tags]

4 thoughts on “Måste läsas, Glenn Greenwalds viktiga No Place to Hide om Edward Snowden och NSA:s globala massavlyssning

 1. Johnny

  Peter: Du har en bra poäng där, tänkte inte på det, 🙂

  Hittade länken till artikeln “Ex-CIA director – We kill people based on metadata”

  http://www.veteranstoday.com/2014/05/13/ex-cia-director-we-kill-people-based-on-metadata/

  Det vore väldigt bra att veta vilka metadata som NSA använder sig av innan man slår på sin smartphone nästa gång. Därför har jag arbetat hela natten med “reverse engineering” av NASas datasystem och kommit fram till följande:

  IF OBAMA BAD OR PUTIN GOOD OR SNOWDEN GOOD GO TO FIRE MISSILE

  Jag har också utvecklat ett nytt avancerat program för Putin:

  IF UKRAINA NO PAY GO TO FIRE MISSILE

  Och ett för John McCain:

  IF MOBILE ON GO TO FIRE MISSILE

 2. Peter Andersson

  @ Johnny

  Och hur vet du att frugan inte nämner Obama, Putin, Snowden och kristen höger oftare än du själv när hon pratar med sina vänninor? 😉

 3. Johnny

  Lennart: Läste en artikel om att NSA använde sig av Meta data, vad det nu är?
  NSA läste alltså inte alla miljarder e-mail och lyssnade inte på innehållet i alla telefonsamtal, utan om någon boende i ex Silicon Valley under de senaste tre månaderna skrivit ett blogginlägg om den kristna högern, skickat ett e-mail innehållande ordet Obama, ringt ett mobilsamtal och nämnt Putin vid namn, samt köpt en bok om Edward Snowden på sitt VISA kort, så skickade datorn automatiskt en missil till mobiltelefonens GPS-koordinater. Min tanke var att det kan vara en bra idé att låna ut sin mobil lite oftare till sin fru.

  1. Lennart

   Johnny: Då kanske det är värt din tid att läsa på litet? Det är enkelt att googla på meta data.

Comments are closed.