Politik

Obama vänder bort blicken medan Assad-regimen fortsätter att använda kemiska stridsmedel mot sin egen befolkning

Violence continues to sweep across Aleppo

Under de senaste dagarna har jag läst om Trevor N. Dupuys och R.E. Dupuys fina Compact History of the Civil War från 1960, med ett nytryck från 1991. Det är en mycket bra bok om det amerikanska inbördeskriget, fullspäckad med ypperlig information om de ledande generalerna och deras krigföring i det blodiga amerikanska inbördeskriget.

Det framkommer så snart man har läst några sidor att president Obama, som överbefälhavare, en titel som alla amerikanska presidenter har, är väldigt lik en hel radda av ledande generaler under inbördeskriget. Från George B. McClellan till Ambrose Burnside, Joseph Hooker och Nathaniel P. Banks och många andra, som helt enkelt var inkompetenta. Som var så försiktiga och så rädda att de inte vågade anfalla sydstaternas general Robert E Lee och hans arme, trots att de var via överlägsna. Det var först när president Lincoln upptäckte general Ulysses S Grant och William Tecumseh Sherman som president Lincoln med nöd och näppe vann kriget.

Likheterna med president Obamas agerande speciellt i Syrien är som sagt slående. Precis som general McClellan så överskattar han sina motståndare, är handlingsförlamad, och väljer att inte göra någonting eftersom eftersom det betyder att han inte löper någon som helst risk

Resultatet har blivit ett blodbad och en katastrof utan like, nu när upproret mot Assad-regimen har slagits ner Iran and Assad have won in Syria, say top Tehran foreign policy figures därför att Obama lämnade demonstranterna i sticket.

Michael R. Gordon och Alan Cowell skriver i New York Times om hur Assad, enligt franska underrättelsetjänstn har återgått till att använda kemiska stridsmedel mot sin egen befolkning, nu när han och Iran inser att dom kan göra vad de vill eftersom Obama är Hors de combat och inte kommer att ingripa så länge som han sitter kvar i Vita Huset.

: French Say Assad’s Forces Used Chlorine Gas 14 Times

France’s foreign minister said Tuesday there were strong indications that the Syrian government had carried out attacks using chemical agents, especially chlorine, as many as 14 times in recent months, despite its promise to renounce such weapons in joining the global treaty banning them last year.

The minister, Laurent Fabius, who met here Tuesday morning with Secretary of State John Kerry, also said that he regretted that the Obama administration had decided against using force to enforce its “red line” after a chemical weapons attack in Damascus last Aug. 21 that Western nations, led by the United States, blamed on forces loyal to President Bashar al-Assad.

France, Mr. Fabius indicated, had been prepared to use force as part of an American-led coalition, but did not want to act alone. Had such a military strike been carried out, Mr. Fabius said, “we feel that it would have changed many things.”

Syrien liksom Ukraina, Nord Korea och Mellanöstern alla andra krishärdar kommer inte att åtgärdas förrän näste amerikanske president flyttar in i Vita Huset. Obama har i praktiken redan lämnat Vita Huset. Hans intresse nu ligger på hans karriär efter presidentperioden är över.

Källor om inbördeskriget i Syrien
Fler inlägg om Syrien,
Syria Comment
Brown Moses blogg
CIA:s World Factbook om Syrien,Carnegia Endowments Syrien-sajt

Pressklipp:
SvD,SvD,HBL,

[tags]Bashar Assad, Syria Assad, Assad USA, Obama Syrien, Inbördeskriget i Syrien, Masasit Mati, Brown Moses [/tags]

6 thoughts on “Obama vänder bort blicken medan Assad-regimen fortsätter att använda kemiska stridsmedel mot sin egen befolkning

 1. roger

  Lennart:

  roger: Att du inte tror det är kanske inte så konstigt med tanke på hur nära Putin du faktiskt står. Men det finns en bred åsiktsmajoritet i de båda politiska lägren i Sverige att vi nu måste rusta upp för att försvara oss mot det nya Ryssland.
  Om dessa diktaturer inte kväses i sin linda så kan dom åsamka världen enorma förluster, som vi har sett både i det gamla Sovjet, i det kommunistiska Kina, och inte minst i det nazistiska Tyskland.

  Det du skriver är ju ett helt obegripligt svar till min kommentar, jag kommenterar bara varför jag tror Obama agerar som han gör.

  Låt mig skriva om det så du kanske förstår:
  Jag tror att Obama aktivt väljer att inte kriga eftersom jag tror att en majoritet av det amerikanska folket inte vill det. Fast jag har inte koll på den amerikanska opinionen så bra som du, varför jag valde att avsluta min kommentar med en fråga:
  Vill det amerikanska folket kriga, alternativt se större amerikansk inblandning i Syrien, Nordkorea, Ukraina och alla andra krisländer?

  ———-
  Vad jag personligen tycker och tänker om olika krislösningar hade mao inget med detta att göra, du är uppenbarligen extremt provocerad av att jag försöker nyansera nyhetsflödet kring Ukraina, så jag bemödar mig inte att kommentera det längre. Jag är generellt inte heller emot amerikanska inblandningar i konflikter, vilket du tycks tro.

  Låt mig påminna dig om att jag är mycket positivt inställd till den militära insats som gjorts i Afghanistan, där den värsta regimen genom tiderna tilläts härja fram tills Bush fick nog. Talibanismen, en regim som är människofientligare än både kommunismen och nazismen i kvadrat, enligt dig borde den fått fortsätta växa sig stark obehindrat utan omvärldens inblandning.
  Jag var också för störtandet av Saddam.
  Libyenkonflikten var jag också på västs sida.
  USA gjorde en heroisk insats i det gamla Yugoslavien framför ett extremt lamslaget EU.
  Jag är emot Assad i Syrienkonflikten, har dock svårt att ge några tips på hur detta skall lösas.
  Jag var extremt upprörd över västvärldens passivitet när munkar mosades under de folkliga upproren i Burma (fanns väl inget nato-intresse i de regionerna?).
  Jag är emot annekteringen av Krim som den genomfördes.
  Jag är emot den ensidiga rapporteringen från Ukraina.
  Jag tycker det är patetiskt att det pratas om att upprusta europa för att Ryssland annekterat en ryssbefolkad udde som nyligen tillhörde Ryssland.

 2. roger

  “Syrien liksom Ukraina, Nord Korea och Mellanöstern alla andra krishärdar kommer inte att åtgärdas förrän näste amerikanske president flyttar in i Vita Huset.”

  Obama har kanske inte prioriterat att USA skall “åtgärda” vad som sker på dessa platser, jag tror det har en god grund, amerikanerna är trötta på att kriga.
  Det relevanta är således huruvida det amerikanska folkets önskan är att USA åtgärdar “Syrien liksom Ukraina, Nord Korea och Mellanöstern alla andra krishärdar”.
  Jag tror inte det och tycker således att han agerar som en demokratiskt vald president skall göra. Eller hur lyder opinionen i USA?

  1. Lennart

   roger: Att du inte tror det är kanske inte så konstigt med tanke på hur nära Putin du faktiskt står. Men det finns en bred åsiktsmajoritet i de båda politiska lägren i Sverige att vi nu måste rusta upp för att försvara oss mot det nya Ryssland.

   Om dessa diktaturer inte kväses i sin linda så kan dom åsamka världen enorma förluster, som vi har sett både i det gamla Sovjet, i det kommunistiska Kina, och inte minst i det nazistiska Tyskland.

 3. Johnny

  Det är bara för Frankrike att presentera sina bevis för FNs säkerhetsråd så hela världen kan ta del av dem.

Comments are closed.