Politik

USA: studentprotester stoppar kontroversiella talare från campus

Det var länge sen amerikanska studenter protesterade. Vi får gå tillbaks till Vietnamkriget för att hitta politisk aktivism på amerikanska campus. Men just i år så har studenter och lärare på ett antal universitet stoppat kontroversiella personer som IMF:s Christine Lagarde, president Bushs utrikesminister Condoleezza Rice, och Ayaan Hirsi Ali, en skarp kritiker av Islam och medlem i den republikanska tankesmedjan American Enteprise Institute från att tala på avslutningen eller från att få motta hedersdoktorat.

Douglas Belkin skriver i Wall Street Journal: IMF’s Lagarde Won’t Speak at Smith, Part of a Growing List, Protests by Students, Faculty Have Derailed Several Commencement Addresses This Spring

Earlier this month at Rutgers, students and faculty protested Ms. Rice’s involvement in the Iraq war, prompting her to pull out of her scheduled address at the New Jersey school. In April, Brandeis withdrew an honorary degree for Ms. Hirsi Ali, a former Dutch lawmaker who has spoken out forcefully against Islam. At Haverford College, the commencement selection of Robert J. Birgeneau, a former university administrator at Berkeley, also has drawn fire.

“There are serious implications for what is going on here; universities are becoming havens of the closed minded,” said Anne Neal, president of the American Council of Trustees and Alumni, which says it promotes academic standards and accountability. “What we are beginning to see is a heckler’s veto.”

Rudy Fichtenbaum, president of the American Association of University Professors, defended the rights of students and faculty to protest, petition and otherwise make their voices heard.

Vi har sett en liknande utveckling i Sverige där SD förhindras från att tala och framträda på olika evenemang.

För USA, med sina opolitiska studenter så är det här dock mycket ovanligt. Det ska bli intressant att se om det här är en temporär trend eller början på en mer långtgående politisering av den amerikanska studentkåren.

USABloggen.se

Pressklipp:
http://www.expressen.se/kvp/ledare/debatt-enklare-for-studenter-att-stanna/

[tags]Amerikanska studenter, Studentprotester i USA [/tags]

2 thoughts on “USA: studentprotester stoppar kontroversiella talare från campus

  1. Peter Andersson

    Tanken har slagit mig att när den nuvarande ungdomsgenerationen förstår fullt ut att de ändå är övervakade och åsiktskartlagda ända in på kalsongerna av både stat och marknad så kommer de att slänga all försiktighet överbord och öppet börja protestera mot både ditten och datten – det spelar ändå liksom ingen roll längre ens för de som annars skulle ha varit försiktiga med öppna åsikter när de i vilket fall som helst har dessa sina preferenser sönderanalyserade via sina surfvanor, telefoner, kontaktnät och samkörningar av detta i “big data”.

    Möjligen är det något slags historisk ironi, även det högra blocket här i Sverige har mer resurser än någonsin att analysera och positionera sig i mitten – ändå har vi (som det ser ut nu) en vänstervåg som kommer att ge ett rekordresultat för de rödgröna i valet i september.

    1. Lennart

      Peter: Det märkliga är att svenskarna inte går man ur huse för att protestera. Den reaktion som jag mest har fått är att “ja men jag har ju rent mjöl i påsen så jag har ingenting att oroa mig för”. Vi kan inte föreställa oss att våra politiker kan ha en oärliga uppsåt. Eller inte själva förstå vad det hela handlar om.

Comments are closed.