Politik

Hur Sverige kan använda ett amerikanskt Big Data-system för att stoppa riksdagsmännens fuskresor

Thailand Beach Sunset

Populärt studiemål för svenska riksdagsmän?

Fusket bland riksdagsmännen leder till ökat politikerförakt och till rena korruptionen. Att man helt sonika struntar i att ta ut karensdagar och gör många, långa och inte minst dyra “studieresor” till lockande semestermål kan lätt åtgärdas om Fredrik Reinfeldt bara ville. Men ingenting åtgärdas och fusket verkar snarare öka, och nu ses som en löneförmån som det gäller att utnyttja.

Det är intressant att regeringen lätt skulle kunna använda ett billigt amerikanskt Big Data-system för att komma åt fusket.

Sheri Fink skriver i New York Times om hur amerikanska myndigheter använder Big Data för att identifiera kroniskt sjuka som kan få problem i naturkatastrofer, men också fuskare av alla de slag:U.S. Mines Personal Health Data to Find the Vulnerable in Emergencies

When a rare ice storm threatened New Orleans in January, some residents heard from a city official who had gained access to their private medical information. Kidney dialysis patients were advised to seek early treatment because clinics would be closing. Others who rely on breathing machines at home were told how to find help if the power went out.

Those warnings resulted from vast volumes of government data. For the first time, federal officials scoured Medicare health insurance claims to identify potentially vulnerable people and share their names with local public health authorities for outreach during emergencies and disaster drills.

….

In some cities, text messages remind parents to get their children vaccinated. Elsewhere, emergency medical services sift records to identify — sometimes to law enforcement officials — “frequent fliers” who take repeated, costly ambulance trips. In New Orleans, a health care information exchange notifies primary care physicians when their patients are admitted to hospitals, offers insurers the ability to sift the data for “high-cost users” and permits authorized individuals to “break the glass” in emergencies — viewing records of patients who have not previously given permission and cannot speak for themselves. And a federal program allows data sharing with public health officials to monitor “mental health conditions” and other illnesses in hazardous situations, like the Deepwater Horizon oil spill.

Det här är en typ av data analys som lätt skulle kunna användas mot riksdagsmännen, som en del av ett bredare program för att identifiera riskgrupper i olika katastrofsituationer.

En annan mycket lätt åtgärd är att riksdagen själv offentliggör riksdagsmännens resor och lägger ut dom på nätet. Regeringen Reinfeldt har vid olika tillfällen sagt att man stöder det amerikanska konceptet av Open Government, men det gäller tydligen inte varken regering eller riksdag.

Svenska och amerikanska företag har inga som helst problem med att stoppa fuskresor. När jag nyligen var i Toronto och Montreal på en tjänsteresa så var reglerna mycket tydliga. På min dator fick jag upp en lista på de flygningar som gällde, och det biljettpris jag inte fick överstiga. Men om jag hellre ville flyga första klass då? Jovisst, det går också bra, men då betalar jag hela flygningen själv.

Och samma sak med hotell. Jag vet också vilket Per Diem som gäller och trots tidsskillnaden så anlände jag kvällen före. Jobbade i tolv timmar, tog sen ett sent plan till Montreal och var sen på benen lika länge nästa dag. Ingen sight seeing, ingen fritid, sen tidigt på fredagsmorgonen första plan, med avgångstid kl 07:00 tillbaks till Silicon Valley. Dit jag ankom kl 13:00. Vilket alltså betydde att jag hade en halv dags arbete kvar innan jag kunde vila upp.

Företagen kan såna här regler. Om de körde som riksdagen skulle de för läge sen ha gått i konkurs.

USABloggen.se

Pressklipp:
Expressen

[tags] Riksdagen, Riksdagen fuskresor, Fuskresor Riksdagen[/tags]