Politik

När BBC mördade P.G. Wodehouses ikoniska Blandings Castle.

Man kan lätt, utan speciellt mycket arbete, dela in mänskligheten i två grupper. Den ena består av miljoner människor världen över, inte minst i Ryssland, som älskar den brittiske författaren P.G Wodehouses mästerliga verk om hans uppdiktade persongalleri i mellankrigstidens England. Med inslag från USA och speciellt då New York och Long Island, där Wodehouse bodde efter Andra Världskriget och fram till sin död 1975. Och även långa tider dessförinnan.

Jag har skrivit om Wodehouse tidigare på bloggen: Fanatiker mitt ibland oss. Varning för kattälskare! P.G. Wodehouse: Goodbye to all Cats,Sommarläsning i både Sverige och USA: den superbe P.G. Wodehouse och Litet kulturvideo på bloggen: mästaren själv, P.G Wodehouse och hans märkliga värld.

P.G. Wodehouse används faktiskt för att bevisa varför gräsrotsuppslagsboken Wikipedia är så mycket bättre än kommersiella uppslagsverk som den svenska nationalencyklopedin. Det är nämligen så att Wikipedian, till skillnad från de kommersiella uppslagsverken, är full med biografier över en mängd av Wodehouses uppdiktade personer, som Gussie Fink-Nottle, som har blivit en del av det brittiska kulturarvet.

Mellan 1990 och 1993 skapade Granada Television en superb teve-serie om Jeeves och Wooster, två av huvudpersonerna i Wodehouses många verk. Med Stephen Fry som betjänten Jeeves och Hugh Laurie som överklassungkarlen Bertie Wooster. En superb serie trots att man utan att informera sina tittare flyttade ett antal av episoderna från England till USA, för att få bättre tittarsiffror i USA.

När BBC nu har skapat en serie kring Wodehouses böcker om Blandings Castle, med bl.a. Jennifer Saunders, så hade man hoppats på en lika mästerlig adaption. Tyvärr är resultatet rena katastrofen. Serien missar helt Wodehouses stil och förvandlar hans böcker till grov slapstick, inte bara det, man förstör de viktiga intrigerna och slänger helt sonika ut många av huvudpersonerna.

En öppen skändning av Wodehouses mästerliga verk.

Jag upptäckte själv Wodehouses verk av en ren slump på ett bibliotek här i Silicon Valley för 20 år sen, och sträckläste som sen en sommar.

Wodehouse som var en mycket naiv man, internerades i Nazityskland under Andra Världskriget och gjorde naiva uttalanden i en tysk radiointervju som idag ser helt oförargliga ut, men som gjorde det omöjligt för honom att återvända till England. Så han bosatte sig på Long Island istället.

Det finns en film på YouTube om hans tid under kriget. Där han framställs som personligt rolig. Vilket han alltså inte var.

Det finns också en hel del andra äldre, och bättre, teveserier från Wodehouses verk på YouTube.

I levande livet var Wodehouse ungefär lika rolig och underhållande som ett självdött får. Han lade all sin energi i sina böcker, där han skapade en helt unik värld som har charmat miljoner människor.

En man som har berikat mitt eget liv och även mina barns. Om du inte har läst något av has verk så läs då Goodbye to All Cats och Jeeves and the Song of Songs.

USABloggen.se

Pressklipp:

[tags]P.G. Wodehouse, Goodbye to All Cats, Jeeves and the Song of Songs [/tags]