Politik

USA: the lunatic fringe, det galna USA uppmärksammas i Newsweek

newsweekplots

Medan de extrema amerikanska tepåsarna lyckligt har förlorat mot republikanerna i flera av årets primärval, som leder upp till kongressvalen den åttonde november Do Teaparty losses show GOP establishment has learned its lesson?, så har USA alltid varit en grogrund för extremister av alla olika schatteringar. Från de alla första “pilgrimerna” som var så intoleranta att de hellre lämnade Europa än kompromissade med sin omgivning, fram till dagens republikanska högerfalang.

Men det handlar inte bara om politik. Extremisterna i USA ser komplotter och sammansvärjningar över hela linjen, från försöker att bevisa att president Obama inte är född i USA, och därför inte har rätt att vara president, till angreppen på den moderna vetenskapen, den globala uppvärmningen, FN – som är ett av galningarnas främsta hatobjekt, osv i all oändlighet.

Kurt Eichenwald skriver en intressant omslagsartikel i Newsweek om USA:s mest extrema extremister, och hur dom ser på USA och världen: The Plots to Destroy America

In Baldwin County, Alabama, an award-winning plan to provide guidance for private-sector developers was spiked—it was, constituents complained, part of a United Nations plot to end property rights, impose communism and force locals onto rail cars heading to secret camps. When the blueprint was voted down, residents cheered and sang “God Bless America.” Every member of the zoning commission resigned in disgust.

A federal proposal that would have paid physicians for time spent discussing elderly patients’ medical and personal priorities in their final days of life was shelved. Some conservatives, led by former Alaska governor Sarah Palin, slammed the idea as creating “death panels” of bureaucrats to decide who would live and who would die. With the rejection of the plan, which had been supported by geriatricians, oncologists and advocates for senior citizens, the aged in the United States now only hear their options for resuscitation, pain control and religious support if their doctors provide the counseling for free.

In 2008, no one in America caught measles and 13,278 people contracted whooping cough. By 2013, measles infected at least 276 people in the U.S. and there were more than 24,000 cases of whooping cough. Medical experts attribute this trend to declining numbers of people being vaccinated, in large part fueled by a belief that doctors and pharmaceutical companies are hiding the dangers of immunizations to protect profits, even though earnings in this niche are so comparatively small that six out of seven companies have dropped out of the business in the past 35 years.

Nu finns det givetvis extremister i de flesta länder, men av någon anledning som det är svårt att riktigt sätta fingret på, så har USA under åren lyckats attrahera miljoner människor som helt lever i sin egen värld som befolkas av allehanda hot från myndigheter och regeringar, inte minst den amerikanska.

Två primärexempel på såna människor är Sara Palin, som nämns i artikeln, och Michele Bachmann.

Det är oklart om antalet galningar kommer att minska i takt med att de låga utbildningsnivåerna i sydstaterna höjs.

Nu är det sällsynt att rena galningar kommer i närheten av den politiska makten. Sara Palin är den som har kommit närmast, och hon gjorde sig snart omöjlig.

USABloggen.se

Pressklipp:
USA förstärker sökinsatsen,Tea party-bakslag i primärval i USA,

[tags]USA: the lunatic fringe, Extremister i USA, galningar i USA, USA galningar [/tags]

One thought on “USA: the lunatic fringe, det galna USA uppmärksammas i Newsweek

  1. San

    Front National ser ut att bli största franska parti i EU-valet. Så var det med den saken.

Comments are closed.