Politik

USA: Julian Castro, Demokraternas stigande stjärna blir bostadsminister

Det kan verka konstigt att en så ärkekonservativ amerikansk delstat kan ha en borgmästare av en så stor stad som San Antonio nere vid mexikanska gränser, som är demokrat och inte republikan.

Men trots att republikanerna håller delstaten i ett strupgrepp genom att ändra på valdistriktens gränser för att göra det omöjligt för demokraterna att vinna en majoritet i kongressvalen, så har alla Texas större städer faktiskt en demokratisk borgmästare.

Jag har skrivit om Julian Castro tidigare. han är en för amerikanska omständigheter ung, 39 år, karismatisk och välutbildad politiker, med examen från Stanford-universitetet här i Silicon Valley.

Julian Castro blev allmänt känd när president Obama år 2012 valde honom att ge inledningsanförandet (keynote som man nu tyvärr även säger på vad som finns kvar av svenska språket) på det demokratiska presidentvals-konventet i Charlotte i North Carolina. På samma sätt som John Kerry 2004 valde Obama att ge inledningsanförandet på konventet i Boston.

Eric Schultx skriver på Vita Husets hemsida: President Obama Nominates Julián Castro as Next HUD Secretary, and Shaun Donovan as OMB Director

oday, in the White House State Dining Room, President Obama nominated San Antonio Mayor Julián Castro as the next Secretary of Housing and Urban Development (HUD), and current HUD Secretary Shaun Donovan to serve as the Director of the White House Office of Management and Budget (OMB).

Mayor Castro will be an invaluable member of the Obama Administration. In five short years, Mayor Castro has made significant progress in San Antonio and put the city and its citizens on a new trajectory. He has been a leader among mayors in implementing housing and economic development programs that have tremendously benefitted the people of San Antonio. He has also built good relationships with other mayors and key partners in the Administration’s Promise Zones initiative, which spotlights San Antonio as a shining example of a city that has been revitalized over the past few years due in large part to Mayor Castro’s leadership.

We look forward to Mayor Castro bringing his practical, on-the-ground success to scale at the federal level at HUD.

Om Julian Castro skulle ställa upp i 2016 års presidentkampanj istället för den helt oinspirerande Hillary Clinton så skulle demokraterna ha en chans. Orsaken är att USA:s unga inte röstar i politiska val, och republikanerna gör allt i sin makt för att dom inte vare sig ska vilja eller kunna rösta. Bl.a. genom att förhindra att studenter på universitet utanför sin hemstat ska kunna rösta där.

USA:s val avgörs av sammansvetsade äldre vita väljare, i en situation som alltmer börjar likna forna tiders Sydafrika. Bl.a. genom att man ritar om valkretsarnas gränser, begränsar poströstningen och vallokalernas öppettider och inför allt mer drakoniska krav på ID-kort, allt för att göra det så svårt som möjligt för minoriteter och de unga från att rösta.

Men Julian Castro har också en akilleshäl, och det är att han trots sitt namn inte talar spanska! Och 2016 års presidentkampanj kommer att avgöras av USA:s latinamerikanska befolkning. Och Jeb Bush, president Bushs bror, talar enligt allmän utsago flytande spanska.

Nu talas det allmänt om att Hillary Clinton kommer att välja Castro som sin vicepresidentkandidat. Vilket inte kommer att hjälpa vare sig henne eller honom. Men att president Obama nu utser honom till den relativt blygsamma posten som bostadsminister är uppenbart en väntjänst till Hillary Clinton och det demokratiska partiet.

Mycket tyder just nu på att republikanerna kommer att få majoritet i både senaten och representanthuset i årets kongressval. Om dom sen också skulle vinna presidentvalet om två år så skulle dom ha vunnit kontroll över Högsta Domstolen, Vita Huset och Kongressens båda kamrar. En situation som kanske inte skulle vara speciellt många år, men som ändå skulle förändra USA i grunden.

USABloggen.se

Pressklipp:
USA: Ja till hårdare krav på NSASvD,SvD,DN

[tags]Julian Castro Hillary Clinton, Demokrater Texas, Texas Castro [/tags]