Politik

Sakernas Internet rullas ut i San Francisco, kommer riskkapitalet att nappa?

Golden Gate Bridge

Efter att ha legat och puttrat i flera år som en utopi som skulle komma en gång inom en nära framtid, om man alla bara väntade tålmodigt, så har “Sakernas Internet” har plötsligt blivit ett av de hetaste modeorden inom IT-industrin. Men istället för att användas i hemmen för att koppla ihop ditt kylskåp till närmaste mataffär i tok-konsumtionens USA, så handlar dagens Sakernas Internet om sensorer på åkrar och ängar som mäter konstbevattning och nederbörd, om självstyrande bilar, om sensorer på gator och torg som mäter trafik, och inte minst om smarta piller inom sjukvården som skickar information om när dom blir uppätna, som jag skrev om igår.

Och när hajp börjar bli verklighet så anar nätverksfabrikörerna morgonluft. För Sakernas Internet kräver sitt eget nätverk, och nu hoppas franska SigFox på att snart få tillstånd att etablera ett nätverk för Sakernas Internet i San Francisco.

Tom Simonite skriver i MIT Technology Review: Silicon Valley to Get a Cellular Network, Just for Things. A French company plans to build a wireless slow lane for small, low-power devices.

The French company SigFox says it picked the Bay Area to demonstrate a wireless network intended to make it cheap and practical to link anything to the Internet, from smoke detectors to dog collars, bicycle locks, and water pipes.

Regular mobile networks are jammed with traffic from phone calls and people downloading videos. But for the Internet of things to become a reality, similar capabilities will need to be extended to billions of objects, many of them embedded in the environment and powered by small batteries. “If you want to get to billions of connections like that, you require a completely new type of network,” says Luke D’Arcy, director of SigFox’s operations in the U.S.

….

The Silicon Valley network will use the unlicensed 915-megahertz spectrum band commonly used by cordless phones. Objects connected to SigFox’s network can operate at very low power but will be able to transmit at only 100 bits per second—slower by a factor of 1,000 than the networks that serve smartphones. But that could be enough for many applications.

En av SigFoxs basstationer kan täcka ett område på flera svenska mil på landsbygden och fem kilometer i stadsområden. Och för att ansluta “saker”
till nätverket, så krävs ett speciellt trådlöst chips.

Orsaken till att SigFox satsar på just San Francisco är att man hoppas att stadens riskkapital ska få upp ögonen på satsningen och börja plöja pengar in i initiativet. Speciellt om man kan bli först på plan och bräda alla konkurrenter med liknande tankar.

USABloggen.se

Pressklipp:
CS,CS,CS

[tags]Sakernas Internet, Internet of Things, Tandborstar och Sakernas Internet [/tags]