Politik

Silicon Valley, framtidens sjukvård idag, smarta piller hjälper de kroniskt sjuka.

Den nya sjukvårdsteknologin är minst sagt häpnadsväckande, och håller redan på att förändra våra liv, inte minst här i IT-industrins Mecka i Silicon Valley.

Att man redan idag kan svälja piller som innehåller små pyttesmå mikrochipps som skickar signaler till läkare när pillret kommer ner i magen, verkar bara det helt otroligt. Men det är bara den första lilla början på en helt ofattbar teknisk utveckling mot system som kommer att använda nanosensorer för att diagnostisera vår hälsa in i minsta detalj. Inklusive fotografera vår tarmkanal i jakt på sjukdomar.

Det här är ett paradexempel på vad vi menar med Big Data, när om kanske 50 år, de flesta människor på jorden kommer att gå omkring med sensorer i kroppen som kontinuerligt skickar information om vår kropp och vår hälsa.

Ariana Eunjung Cha skriver i Washington Post: ‘Smart pills’ with chips, cameras and robotic parts raise legal, ethical questions

REDWOOD CITY, Calif. — Each morning around 6, Mary Ellen Snodgrass swallows a computer chip. It’s embedded in one of her pills and roughly the size of a grain of sand. When it hits her stomach, it transmits a signal to her tablet computer indicating that she has successfully taken her heart and thyroid medications.

“See,” said Snodgrass, checking her online profile page. With a few swipes she brings up an hourly timeline of her day with images of white pills marking the times she ingested a chip. “I can see it go in. The pill just jumped onto the screen.”

As the size and cost of chip technology has fallen dramatically over the past few years, dozens of companies and academic research teams are rushing to make ingestible or implantable chips that will help patients track the condition of their bodies in real time and in a level of detail that they have never seen before.

Several have been approved by the Food and Drug Administration, including a transponder containing a person’s medical history that is injected under the skin, a camera pill that can search the colon for tumors, and the technology, made by Proteus Digital Health, that Snodgrass is using. …

Ariana Eunjung Cha skriver vidare att forskare redan arbetar på nanosensorer, som ska kunna simma runt i blodsystemet och skicka meddelanden till våra mobiler så snart som de ser tecken på en infektion, en förestående hjärtinfarkt eller hot mot vår hälsa. Litet längre framåt i tiden bollar ser man möjligheten till arméer av små robotar med ben, propellrar, kameror och trådlös styrsystem som inte bara ska kunna diagnostisera sjukdomar och förmedla läkemedel utan som också ska kunna utföra operationer.

Mikroelektroniken håller på att invadera våra kroppar, och det kommer givetvis att få oöverskådliga, och för det mesta mycket positiva, konsekvenser för människan.

Speciellt möjligheten att kunna utröna effekten av medicinering direkt i blodströmmen kommer givetvis att öppna en helt ny dimension på sjukvården.

Smarta piller finns säkert redan i Sverige och det vore onekligen intressant att få reda på hur utbredd användningen är.

USABloggen.se

Pressklipp:
SR,SR1,UNT

[tags]Smarta Piller, Sjukvården i USA, Piller i USA, kroniskt sjuka i USA, Sjuka i USA [/tags]

2 thoughts on “Silicon Valley, framtidens sjukvård idag, smarta piller hjälper de kroniskt sjuka.

  1. Peter Andersson

    Behöver du något kort skönlitterärt relaterat till ämnet att läsa på flygresan eller i hängmattan rekommenderas Jeff Carlson’s “Plague Year”:

    http://www.sfreviews.net/carlson_plague_year.html

    Bok nummer 2 och 3 i serien kan du skita i, tvåan är iofs okej i några kapitel men det här är en one hit wonder författare hittills.

Comments are closed.