Politik

Hög tid att utvärdera monarkin, men är det ens politiskt möjligt?

kungens hattar

Att det demokratiska Sverige fortfarande har ett kungahus är illa nog, men att detta kungahus inte ens behöver följa de mest grundläggande lagar som gäller för alla andra svenskar är en ren och skär skandal.

Ett typiskt exempel är att Kungens Palme-vapen provsköts aldrig. Dvs i den väldiga Palmeutredningen så vet man att Sveriges kung äger ett vapen av samma typ som det som dödade Olof Palmen. Det har man känt till i många år. Men vapnet har aldrig provskjutits. Varför inte det? Ja det har man helt enkelt inte gjort, och kungen har inte erbjudit vapnet för provskjutning.

Nu finns det få som tror att just det är mordvapnet. Men meningen är att ALLA såna vapen ska provskjutas. Något som alltså inte gäller precis alla vapen.

Jimmy Fredriksson skriver i Expressen om det rent absurda fjäsk som kungafamiljen tydligen insisterar på. Och som sätter sina spår på deras verklighetssyn, när det pågår i decennier.

Monarkin
är ingen het potatis.. Detta underdåniga lismande är egentligen det värsta.

Innan hon kom fick de flera hundra specialinbjudna gästerna order att resa sig när drottningen kom och inte sätta sig förrän hon satt sig.

Detta i ett land som påstår sig vara världsmästare i demokrati.

Inte nog med det – när drottningen steg in i det stora serveringstältet applåderade församlingen.

Jag lider när välutbildade, vuxna män och kvinnor svassar kring kungligheterna som hovnarrar….
Om vi nu har en statschef med familj vars jobb det är att representera Sverige på skattebetalarnas bekostnad – varför tvingas hovet då inte att redovisa vad de gör med alla pengar?

Familjen Bernadotte ska representera Sverige, men det görs aldrig någon utvärdering av vad de svenska skattebetalarna får för pengarna? Eller om uppdraget kunde skötas bättre av privata PR-företag.

Man deltar i evenemang, vilket kostar skattepengar. När UD och andra gör samma sak så utvärderas deras verksamhet alltid. Men inte kungafamiljen. Dom är skyddade från insyn. Ingen betygsätter dom för deras insatser. Vilket man gör i inom företagsvärlden.

Det finns heller inte någon som helst orsak till att kungen ska kunna sätta upp hela sin familj på apanaget. Det är egentligen endast han själv som ska skattefinansieras, och då för de uppgifter han utför, vilket är att öppna riksdagen och kanske också överlämna nobelpriset.

Hans farfar skötte sitt jobb på deltid, han var arkeolog. Men dagens regering är så kungatrogna att det bara är för kungen att ta för sig ur syltburken.

Fjäsk och skydd från insyn, en skamfläck för den svenska demokratin.

USABloggen.se

Flera inlägg om kungafamiljen

Pressklipp:
SR,Expressen

[tags]Kungafamiljen, Demokrati i Sverige [/tags]

2 thoughts on “Hög tid att utvärdera monarkin, men är det ens politiskt möjligt?

 1. kate

  Du har helt rätt.

  Det som stor mig mest med kungafamiljen är deras arrgons, då de gör verkligen vad de vill.

  Exemepl: Madde ska bo i en lägenhet som har renoverats för 6miljoner(vilket är helt normalt enligt svenska fastighetsverket)
  Men hon säger i en intervju att hon vill ha ett eget boende när hon är i Sverige. Då tänker jag man vad fan köp ett eget, varför ska du få bo i en lägenhet i Stockholms bästa områden bara för att du är någon prinsessan.

  Kungafamiljen kommer kämpa till döds för att sitta kvar. MEn underskatta inte heller det sovande folket för i varje undersökning så har stödet ändå minskat.
  Jag blir mer och mer övertygade om att kungen blir Sveriges sista monark. Jag tror inte att Vickan blir drottning.

  1. Lennart

   Kate, tack för bra kommentar och jag håller helt med dig. Vad som fick mig att fastna för artikeln är att man säger till gäster att ställa sig upp och applådera och att dom inte får sätta sig ner förrän Silvia själv först sätter sig ner.

   Det påminner onekligen om hur nordkoreanerna beter sig när Kim Jongun uppträder i Nordkorea. Jag kan för mitt liv inte förstå att folk går med på sånt i en annars demokratisk stat. Vad skulle hända om dom uppmanades göra detsamma om Reinfeldt skulle komma?

Comments are closed.