Politik

Frihet eller risk för diktatur: den förbittrade kapprustningen mellan Silicon Valley och NSA

Welcome to Google HQ

Efter att från början ha samarbetat med den amerikanska signalspaningsorganisationen NSA så befinner sig de ledande IT-företagen här i Silicon Valley, plus Microsoft, som också har ett stort “campus” i området, i en förbittrad kapprustning mot NSA. Medan NSA fortsätter med att bryta sig in i de amerikanska datorsystemen, så gör IT-företagen gör allt för att täta läckorna och säkra sina system mot dataintrång.

Det här är en synnerligen märklig strid om amerikanernas personliga integritet och demokratiska rättigheter. Och häpnadsväckande nog har vår egen FRA och den svenska regeringen allierat sig med NSA för massavlyssning och för inskränkningar av våra demokratiska rättigheter. Allt under parollen mer frihet.

Vilket är det första som en svensk moderat utropar om man frågar vad han står för. “Vi står för frihet”. Om man då frågar om FRA så får man till svar att ar jag bara rent mjöl i påsen, vilket jag tydligen inte har eftersom jag ställer frågan, så har jag ingenting att oroa mig för.

George Orwell fick rätt trots allt.

David E. Sanger och Nicole Perlroth skriver i New York Times: Internet Giants Erect Barriers to Spy Agencies

As fast as it can, Google is sealing up cracks in its systems that Edward J. Snowden revealed the N.S.A. had brilliantly exploited. It is encrypting more data as it moves among its servers and helping customers encode their own emails. Facebook, Microsoft and Yahoo are taking similar steps.

After years of cooperating with the government, the immediate goal now is to thwart Washington — as well as Beijing and Moscow. The strategy is also intended to preserve business overseas in places like Brazil and Germany that have threatened to entrust data only to local providers.

Google, for example, is laying its own fiber optic cable under the world’s oceans, a project that began as an effort to cut costs and extend its influence, but now has an added purpose: to assure that the company will have more control over the movement of its customer data.

Det är svårt att förutspå vem som kommer att vinna den här kapplöpningen. Myndigheterna kan helt klart satsa triljonbelopp av skattebetalarnas medel under decennier framöver för att utveckla allt mer inträngande teknologi som kommer att samla in allt med information om den egna befolkningen. Och frågan är om IT-företagen har råd att fortsätta en så dyr kapprustning.

Vad som gör den här striden så olustig är att vi nog får ta det för givet att de som jobbar med säkerhetsfrågor på de stora IT-företagen nu stor under permanent övervakning.

En rätt otrevlig utveckling i ett samhälle som ändå hittills har varit demokratiskt. Och som har en president som lovade “change you can believe in”. Historien är rätt ironisk ibland.

USABloggen.se

Pressklipp:
Expressen,Expressen,Aftonbladet

[tags] [/tags]