Politik

Inte längre demokratiskt, rösträtten inskränks steg för steg i USA

Ya Voté

Eftersom USA saknar en fristående nationell valberedning och nationella vallagar så är det fritt fram för varje delstat att utforma sina egna vallagar. Som administreras av det sittande partiet. Att ett modern samhälle sköts på så lösa boliner öppnar för valfusk, något som det radikaliserade republikanska partiet utnyttjar i många av de delstater de styr.

Metoden är alltid densamma. Steg för steg stryps de demokratiska väljarnas möjligheter att rösta. Vilket är enkelt eftersom demokraterna får sitt stöd från fattiga människor i betydligt större utsträckning än republikanerna.

Så man drar ner på möjligheterna att poströsta, minskar vallokalernas öppettider i demokratiska områden och inför alltmer drakoniska ID-lagar.

Långa ringlande och timslånga köer framför vallokalerna i demokratiska valkretsar botar snabbt de mest ivriga väljare. Speciellt eftersom man i USA röstar på arbetstid under veckan och inte på helger, något som gör det omöjligt för lågavlönade timanställda demokratiska väljare att rösta.

New York Times skriver på ledarplats: More Voting Games in Ohio

In February, state legislators quickly pushed through a law removing the first week of Ohio’s 35-day early-voting period — which was also the only week that permitted same-day registration. Days later, Ohio’s secretary of state, Jon Husted, issued a directive further cutting back on early voting by eliminating voting during evening hours, on Sundays, and on the Monday before Election Day. Previously, county election boards had the power to set polling hours based on local needs, which vary widely — one rural county has just 13,000 residents, while more than 1.2 million live in Cuyahoga County, which includes Cleveland.

The effect of the cuts will be felt especially by vulnerable populations in the bigger cities, who also tend to vote Democratic. Minority citizens vote early at twice the rate of whites, while lower-income and less-educated voters often cast ballots on weekends and evenings because they are often unable to take time off work. During the 2012 presidential election, 157,000 Ohioans — making up more than a quarter of all early in-person voters — voted during the days and hours that have now been cut, according to the American Civil Liberties Union, which last month sued the state over the new restrictions.

Om till det lägger att ingen av USA:s över två miljoner fängslade får rösta och inte heller många av de mångdubbelt fler f.d. fängslade så har republikanerna ett övertag på åtskilliga miljoner röster redan före valdagen. Till det kommer sen Gerrymandering, att helt enkelt rita om valdistrikten till egen fördel. Något som mycket liknar de vitas metoder i Sydafrika under apartheid.

Det resulterande systemet har börjat likna de system som finns i tredje världen.

Det är viktigt att påpeka att de demokratiska delstaterna inte håller på med sånt här öppet valfusk. Och inte heller har president Obama brytt sig om att gå till strids mot att den amerikanska demokratin nu allt mer naggas i kanten.

Pressklipp:
SvD,Affärsvärlden,SvD

[tags]valfusk i USA, valrestriktioner i USA, demokrati i USA[/tags]

8 thoughts on “Inte längre demokratiskt, rösträtten inskränks steg för steg i USA

 1. Oraklet

  “In 2012 Jon Husted was the first Secretary of State in Ohio history to send out applications for absentee ballots to all eligible voters. National elections experts noted that Ohio was the only state in the nation to send out absentee ballot applications to all registered voters outside of those states which vote exclusively by mail (currently Washington and Oregon).[7] Ohio saw strong absentee ballot numbers in the 2012 November elections. Husted announced that more Ohioans had voted absentee in 2012 than in any other election since no-fault absentee voting started in Ohio in 2006”

  Sedär, han har fixat så att det blir enklare å rösta!

 2. Oraklet

  Demokraterna i USA sysslar mer med “the long con” och försöker sig på samma trick som Palme, att göra amerikanerna beroende av staten, särskilt kvinnorna har man lyckats “sno”, troligen funkar det här bättre i USA, som har fler invandrare än Sverige, och som dessutom röstar i högre grad än de invandrare som kommit till Sverige de senaste åren (somalier röstar i princip inte alls)

  Republikanerna bryr sig inte om sånt utan spelar med öppna kort.

 3. Oraklet

  I Sverige krossade f.ö Palme det svenska samhället, i ett försök att göra oss alla till beroende av staten (och därmed bidragspositiva partiet S) – lyckligtvis genomskådade folket vansinnet och avsatte honom (ett tag iallafall, men på lång sikt är S på väg att försvinna)

 4. Oraklet

  Suck, 4 eller 5 veckor spelar väl knappast inte nån roll, givetvis kommer större delen av de 157000 som röstade 5 veckor innan valet rösta ändå – eller tror du/ni att de bara har tid den veckan? Självklart inte, den mer rimliga orsaken är såklart att de röstar så fort det går…

  Snacka om skrämselpropaganda.

  Sen är demokraterna lika goda kålsupare, de inför saker som gynnar tillväxten av demokratiska väljare – men det är såklart inget Lennart har något emot. NYTIMES är f.ö en extremt vinklad skitblaska, bara en “finare” version av Fox news.

  I Sverige bekostas röstskolor i ghettona (där 90 % röstar S+V) med kommunala/statliga pengar. Sossarna bussar mer eller mindre in folk som inte förstår bättre för att rösta S.

 5. Peter Andersson

  Vad GOP “går på” eller inte spelar ju ingen roll om väljarna gillar idén och röstar fram demokraterna för att genomföra den!

  En genomkristen idé som kommer från demokraterna lär ju få röster från en hel del väljare som annars skulle röstat GOP.

 6. Peter Andersson

  Det borde ju inte vara så svårt för demokraterna att bekämpa gerrymandering, lägg fram ett förslag om att valkretsgränser skall vara “given by God, such as natural rivers, valleys, lakes, forest fronts, mountain ridges, etc”. Svårt för GOP att bekämpa gränser som skapats av Gud liksom…

  Tipsa dina demokratiska vänner!

 7. roger

  riskerar det inte få motsatt effekt genom att osäkra väljare retas upp av dessa fasoner?
  berätta om de drakoniska id-reglerna, jag har för mig att de var väldigt rimliga och att de förhindrat valfusk?
  I Sverige skulle veckodagsröstning ist för helgröstning sannolikt gynna våra vänsterpartier, då de arbetslösa och sjukskrivna skulle få fördelar gentemot de hårt arbetande skattebetalarna – intressant att det är tvärtom i USA

Comments are closed.