Politik

Microsoft Azure Machine Learning, moln-baserad Big Data analys för allmänheten

Datoranalys av s.k. Big Data kan få häpnadsväckande resultat. Som när Nate Silver korrekt förutspådde utgången av det senaste amerikanska presidentvalet, inte bara i hela USA utan i varenda en av USA:s alla delstater. Utan ett enda fel. Silvers bok The Signal and the Noise har på kort tid blivit en klassiker i den här genren.

Nu lanserar Microsoft en ny molntjänst: Microsoft Azure Machine Learning som lovar att göra sån här analys tillgänglig för allmänheten, till ett visst pris.

Quentyn Hardy skriver i New York Times: Microsoft Unveils Machine Learning for the Masses

The service, called Microsoft Azure Machine Learning, was announced Monday but won’t be available until July. It combines Microsoft’s own software with publicly available open source software, packaged in a way that is easier to use than most of the arcane strategies currently in use.

“This is drag-and-drop software,” said Joseph Sirosh, vice president for machine learning at Microsoft. “My high schooler is using this.”

That would be a big step forward in popularizing what is currently a difficult process in increasingly high demand. It would also further the ambitions of Satya Nadella, Microsoft’s chief executive, of making Azure the center of Microsoft’s future.

Machine learning computers examine historical data through different algorithms and programming languages to make predictions. The process is commonly used in Internet search, fraud detection, product recommendations and digital personal assistants, among other things.

Data håller allt mer på att ersätta textbaserade reportage i progressiva tidningar som New York Times och Guardian. Och om några år kan vi vänta oss att få en stor del av våra nyheter i form av lättkonsumerade data-framställningar. Åtföljda av ord men där den skrivna texten inte är huvudsaken som idag.

En stor omställning till mer objektiv rapportering, så länge man inte fuskar med datan vill säga.

USABloggen.se

Pressklipp:
SR,

[tags] Microsoft Azure Machine Learning, Microsoft Azure, Microsoft Big Data[/tags]