Politik

President Obama: tillbaks till Irak, hur länge kommer USA att stanna denna gång?

Black Hawk boarding

Han hade egentligen inget val, President Obama, som redan har fått utstå en skärseld av kritik för sin överförsiktiga utrikespolitik.

Vad som fick honom att skicka ett par kompanier trupper, plus ett ospecificerat antal kommandosoldater, hänger samman med terrorattacken mot den amerikanska ambassaden i Benghazi i Libyen den 11/9/2012, som dödade USA:s ambassadör Christopher Stevens och en annan ambassadanställd. En attack som republikanerna aldrig har upphört med att använda mot demokraterna.

Nu, som Peter Baker, Eric Schmitt och Michael S. Schmidt skriver i New York Times så kan president Obama peka på att amerikanska kommandostyrkor har fångat en av huvudmännen bakom den attacken: U.S. Captures Top Suspect in Benghazi Siege, Pentagon Says

American commandos operating under the cover of night seized the man suspected of leading the deadly attack on the United States Mission in Benghazi, Libya, the government announced on Tuesday, ending a manhunt that had dragged on for nearly two years and inflamed domestic and international politics.

With drones hovering overhead, about two dozen Delta Force commandos and two or three F.B.I. agents descended on the outskirts of Benghazi just after midnight local time on Monday; grabbed the suspect, Ahmed Abu Khattala; stuffed him into a vehicle and raced away, according to officials briefed on the operation. No shots were fired, and the suspect was spirited out of Libya to a United States Navy warship in the

The capture was a breakthrough in finding the perpetrators of an episode that has been politically divisive from the start.

Så att president Obama vill undvika en liknande attack mot den gigantiska amerikanska ambassaden i Bagdad är inte konstigt.

Al Jazeera skriver om de amerikanska trupper som nu skicks till Irak: US to send troops to Iraq to secure embassy
Obama’s announcement follows deployment of warships to the Gulf in response to advances by the armed group ISIL.

About 170 US personnel have already arrived in Baghdad – almost as many as those already there – with another 100 nearby outside Iraq to assist, rear admiral John Kirby said in a statement from the Pentagon late Monday. Obama had earlier sent a letter to members of Congress informing them of the decision – a signal that the administration does not want to risk another disaster at an under-guarded embassy akin to the 2012 assault on the US consulate in Benghazi, Libya that remains a major controversy on the right.

Samtidigt har presidenten sagt att han inte kommer att sätta in flyganfall mot rebellerna. Carol E. Lee, Julian E. Barnes och Dion Nissenbam skriver i Wall Street Journal: U.S. Rules Out Iraq Airstrikes for Now. President Barack Obama Is Opting to Pursue Alternate Strategies

President Barack Obama decided against immediate air strikes on marauding Sunni extremists in Iraq, opting instead to pursue strategies such as providing intelligence to the Iraqi military, addressing the country’s political divisions and seeking support from regional allies.

Mr. Obama will convene a White House meeting Wednesday with Republican and Democratic leaders from the House and Senate to brief them on what officials call this new comprehensive approach.

The president wants to avoid airstrikes for now in part because U.S. military officials lack sufficient information to hit targets that would shift momentum on the battlefield. Officials say their approach also would help address underlying causes of the Sunni uprising and the collapse of Iraq’s military forces.

Ett viktigt resultat av den växande krisen är hur viktigt det är för USA att etablera diplomatiska relationer med Iran.

Frågan nu är hur lätt det kommer att bli för president Obama att dra tillbaks de amerikanska trupperna ännu en gång. Eller om han som president Bush kommer att lämna ännu ett amerikanskt krig till sin efterföljare om två år.

Med tanke på den dödsspiral som Irak nu befinner sig i så är det knappast troligt att president Obama kommer att kunna dra tillbaks trupperna inom de närmaste åren. Och även om han skulle vilja skulle det bli svårt i en valkampanj mot republikanska hökar.

Det är också intressant att se hur presidenten som hade hoppats på att göra en “pivot” till Kina från Mellanöstern och Europa nu får finna sig i att återigen sitta fast i Mellanöstern och Europa.

USABloggen.se

Pressklipp:
Aftonbladet,SvD, Expressen,SvD

[tags] Irak, USA, Obama Ira, Obama pivot[/tags]