Politik

USA:s HD: samvetsdiskriminering nu laglig. Ökad diskriminering mot USA:s kvinnor och HBT-människor

Christian Values Sampler

USA:s Högsta Domstol, med sin ålderstigna republikanska majoritet från Bush-perioden, fortsätter sitt angrepp på det öppna amerikanska samhället och speciellt USA:s kvinor.

Nu senast med en lag som ger kristna företagsägare, eller människor som säger sig vara kristna företagsägare, rätten att vägra att ge sina anställda tillgång till p-piller. Dvs att amerikansk lagstiftning inte längre gäller USA:s kristna.

Något som nu möjliggör öppen diskriminering mot USA:s kvinnor, HBT-människor och alla minoritetsgrupper som överhuvudtaget finns. Så länge dom du kan åberopa ditt samvete så är det fritt fram att strunta i lagen. Något som redan har lett till att den kristna högern nu tänker diskriminera mot USA:s transsexuella. Mer om det längre ner i artikeln.

Jeremy W. Peters och Michael D. Shear skriver i New York Times: A Ruling That Both Sides Can Run With Hobby Lobby Decision Highlights Parties’ Divide

WASHINGTON — The Supreme Court’s ruling on Monday that the government cannot force certain employers to pay for birth control was more than a rebuke to President Obama. It was vindication of the conservative movement’s efforts to chip away at laws it finds objectionable by raising questions of freedom of expression.

The decision — like several recent rulings from the justices and lower courts involving prayer at town meetings and protests outside abortion clinics — carved out a significant, albeit narrow, legal exception in the context of a broader cultural fight that social conservatives have been unable to win outright.

The ruling comes as social conservatives have suffered setbacks on another high-profile social issue, same-sex marriage, and leaders predicted Monday’s decision would infuse Republicans with energy as they fight to take control of the Senate this year and reclaim the White House in 2016.

Kristina Peterson skriver i Wall Street Journal om det där skandalösa domslutet: Supreme Court’s Hobby Lobby Ruling Ignites Debate Over Religious-Freedom Law. Decision Cites Two-Decades-Old Religious Freedom Restoration Act

“No matter how sincerely held a religious belief might be, for-profit employers—like Hobby Lobby and Conestoga Wood—should not be allowed to wield their beliefs as a means of denying employees access to critical preventive health-care services,” said Rep. Jerrold Nadler (D., N.Y.) who supported the law in 1993. At the time, lawmakers kept in place a principle that religion doesn’t exempt for-profit businesses from complying with civil rights laws, for example, Mr. Nadler said.

The bill was introduced in March 1993 by Charles Schumer of New York, then in the House, now a member of the Senate’s Democratic leadership. Mr. Schumer joined a group of 18 other Senate Democrats who filed an amicus brief supporting the Obama administration in the Hobby Lobby case. In the brief, the Democrats had urged the court to clarify that the religious-freedom law doesn’t permit for-profit businesses to deny health coverage to their employees based on their owners’ religious objections.

Det är inte bara USA:s kvinnor som nu kommer att få lida av “samvetsdiskriminering”. Den Kristna Högern har redan gått till attack mot USA:s HBT-människor, i ett försök att rulla tillbaks den senaste tidens framsteg för den gruppen.

Cliff Weathers skriver på Alternet: Pandora’s Box Wide Open: Faith Leaders Ask Obama for Exemptions to Discriminate Against LGBT Persons. Groups say that a non-discrimination order violates religious freedoms.

In the wake of the Burwell v. Hobby Lobby Stores decision, U.S. religious leaders have sent a missive to President Obama demanding exemptions from a pending executive order that prohibits federal contractors from discriminating against gays, lesbians, bisexuals, and transgendered persons.

The Atlantic is reporting that the letter was sent by officials of 14 organizations. It attempts to capitalize on the Supreme Court’s Hobby Lobby decision, which was handed down yesterday. The letter argues that the government must show more deference to the rights of religions.

“We are asking that an extension of protection for one group not come at the expense of faith communities whose religious identity and beliefs motivate them to serve those in need,” says the letter.

“Without a robust religious exemption, this expansion of hiring rights will come at an unreasonable cost to the common good, national unity and religious freedom,” it continues.

Att säga att det senaste domslutet skjuter det toleranta amerikanska samhället i sank är knappast en överdrift. Det närmaste månaderna kommer att bli mycket intressanta och säkert våldsamma när den kristna högern nu går till generaloffensiv mot alla folkgrupper den inte gillar. Vilket i stort sätt är hela den amerikanska befolkningen.

Man hade trott att den här skrämmande utvecklingen skulle ha uppmärksammats i svenska medier, men så verkar inte vara fallet.

USABloggen.se

Pressklipp:
SR

[tags]Den Kristna Högern, Homofober i USA, våld mot transsexuella i USA [/tags]

4 thoughts on “USA:s HD: samvetsdiskriminering nu laglig. Ökad diskriminering mot USA:s kvinnor och HBT-människor

 1. Christer W

  Peter, det förekommer att arbetsgivare står för läkemedelskostnader, även i Sverige.
  Det är inte så ovanligt heller att toppskiktet (VD, chefsekonom, ordförande m.fl) i många privat företag har avtal om att ha gratis vård.
  Det är bara du, jag och andra drängar som betalar själva upp till högkostnadsskyddet.

 2. Peter Andersson

  Jag fattar inte den här frågan – finns det ens något land i världen där arbetsgivaren måste tillhandahålla p-piller eller kondomer?

  Det får väl folk köpa för sina egna pengar EFTER att de fått sin lön?

  1. Lennart

   Peter: Kom ihåg att i USA så står din arbetsgivare för din sjukförsäkring, som i mitt fall. Så den nya lagen betyder att han kan vägra att låta dig få ut preventivmedel på din sjukförsäkring. Givetvis kan du alltid betala den själv, men då skenar priserna i höjden.

   Det här domslutet ger också den kristna högern rätt till att diskriminera mot alla slags människor de inte gillar, som USA:s HBT människor, som muslimer, afroamerikaner, kvinnor, osv. De sociala motsättningarna kommer bara att öka.

Comments are closed.