Politik

Varför är Almedalen omöjlig i USA, skillnaderna mellan amerikansk och svensk politik

Almedalen 2011

Det är intressant hur olika åsikter man kan ha om samma företeelse. Speciellt mellan olika länder som Sverige och USA.

De två samhällenas politiska system kunde inte vara mer olika, men är samtidigt i grunden rätt lika. De påverkas av samma internationella trender, men det politiskt livet utformas på helt olika sätt.

Ett exempel som vi inte tänker så mycket på är det svenska politiska fenomenet Almedalsveckan, som med start år 1991 har vuxit till en gigantiskt fenomen med över 2000 evenemang under en vecka.

Men är Almedalsveckan något positivt för Sverige och mest intressant för den som är bosatt i USA kanske, skulle den kunna förekomma i USA?

SvD:s Soran Ismail anser att Almedalsveckan hotar demokratin

Det är något väldigt obehagligt med minglandet mellan journalister och politiska opponenter. Moderater står och dj:ar med Socialdemokrater. Aftonbladet poddar tillsammans med Expressen. Inga kritiska frågor, utan bara för att hylla varandra. I samma takt som olika ledarskribenter och politiska tyckare skålar ihop så blir deras texter gentemot varandra mer och mer uddlösa.

Jag förstår att man kan misstolka det här som en hycklande text, då jag om någon propagerat för mötet mellan människor. Men det är på individnivå. Inte för makteliten. I den mån jag själv mött mina meningsmotståndare så är det för att stärkas i min övertygelse, och bli bättre på att bekämpa de åsikter som de saluför. Inte för att vinna SM i mingel och bli inbjuden till olika coola fester.

Medan den välkända amerikanska progressiva journalisten Amy Goodman är mer positiv på Democracy Now, som också har en icke inbäddbar video från Almedalen (liksom f.ö. även SvD): Almedalen Week: At Sweden’s One-of-a-Kind Festival, All Political Parties Gather in One Place

Democracy Now! is on the road in the Swedish city of Visby, on the island of Gotland in the Baltic Sea, during Almedalen Week — a week-long political festival perhaps unlike any other in the world. More than 25,000 people have gathered to hear political speeches and take part in seminars.

Every Swedish political party is represented, from the Social Democrats to the Greens to the Feminist Initiative party, along with hundreds of other political organizations. We get an overview of the political situation in Sweden from Brian Palmer, a social anthropologist at Uppsala University. Palmer says progressive and Green candidates are expected to gain ground in Sweden’s election this September, and notes the country just became the first to send a militant feminist to the European Union. Sweden has a policy to grant asylum to anyone from Syria, and a recent study found attitudes toward immigrants are more positive in Sweden than in any other European country.

Nej Almedalen finns inte i USA och skulle heller knappast kunna finnas. Mest för att det bara finns två egentliga partier och dom inte umgås över blockgränserna. Det enda sättet som en tepåse skulle kunna umgås med en progressiv politiker från Kalifornien skulle vara med vapen eller om dom är aningen mer fredliga, med boxningshandskar i hand.

Det finns ingen dialog över blockgränserna i USA, det finns bara skyttegravskrig. Och lika allvarligt, det finns inga småpartier som har minsta chans att komma in i kongressen och påverka USA nationellt.

Nu måste jag erkänna att jag även delar Soran Ismails åsikter att Almedalen inte handlar så mycket om demokrati utan om mingel – och dessutom mingel bland en innekrets som not har mer gemensamt än vad som skiljer dom åt.

Och att den svenska politiken alltmer blir medialt anpassad. Som i USA.

Trots det så är Almedalen ett unikt svenskt fenomen som alltså inte finns i USA. Och heller inte skulle kunna förekomma som jag ser det.

USABloggen.se

Pressklipp:
SvT,SvT

[tags] [/tags]

One thought on “Varför är Almedalen omöjlig i USA, skillnaderna mellan amerikansk och svensk politik

 1. Mikael

  Not: Fick den här kommentaren på engelska och har översatt den till svenska:

  De journalister som du hänvisar till är inte riktiga journalister. De slutade med det för länge sen. Idag är organisationer som Expressen och Aftonbladet bara propagandaapparater.

  Under de senaste åren har de börjat skriva hyllningar till marxismen, leninismen och kommunismen i allmänhet.

  Jag bor utomlands (Australien) och den svenska massmedier är förmodligen den mest repressiva, censurerade och totalitär i något västland

  The journalists you are referring too is not really journalists. They gave that up long ago, today organisations like expressen and aftonbladet is only spreading propaganda.

  In the last couple of years they have started to write tributes to Marxism, Lenilism and kommunism in general.

Comments are closed.