Politik

Big Data, vad händer när sjukvården får tillgång till dina kreditkortstransaktioner?

Operationssal 6

Sjukvården genomgår just nu en veritabel revolution. Ett ord som ofta missbrukas men som i det här fallet faktiskt är befogat. Det handlar inte bara om digitala patientjournaler som kan massavlyssnas i jakt på högriskpatienter, mobila sjukvårdsappar och tabletter som meddelar sjukvårdspersonal när dom har blivit ätna.

I Toronto kan man t.ex. sen flera år tillbaks köra datorprogram som letar efter kvinnor i övre medelåldern som har överlevt bröstcancer. Man kan se göra en automatisk sökning på deras döttrar för att hitta kvinnor i högriskzonen som ännu inte har haft genomgått en mammografi. Det är billigt, gör blixtsnabbt och räddar liv.

För att inte tala om avancerade dataprogram som kan utföra allt fler arbetsmoment, som att läsa röntgenplåtar och utföra diagnoser.

Men den kanske största revolutionen kommer från s.k. Big Data, som egentligen borde kallas massdata på svenska. Insamlingen av gigantiska mängder hälsorelaterade data kring varje medborgare som kan ge sjukvården insikt i deras hälsotillstånd och därför göra läkarnas insatser mer effektiva.

Shannon Pettypiece och Jordan Robertson skriver i Businessweek:Hospitals Are Mining Patients’ Credit Card Data to Predict Who Will Get Sick

Information on consumer spending can provide a more complete picture than the glimpse doctors get during an office visit or through lab results, says Michael Dulin, chief clinical officer for analytics and outcomes research at Carolinas HealthCare. The Charlotte-based hospital chain is placing its data into predictive models that give risk scores to patients. Within two years, Dulin plans to regularly distribute those scores to doctors and nurses who can then reach out to high-risk patients and suggest changes before they fall ill. “What we are looking to find are people before they end up in trouble,” says Dulin, who is a practicing physician.

If the early steps are successful, though, Dulin says he’d like to renegotiate to get the data provider to share more specific details with the company’s doctors on their patients’ spending habits. “The data is already used to market to people to get them to do things that might not always be in the best interest of the consumer,” he says. “We are looking to apply this for something good.”

Det här är en trend som säkert också kommer till Sverige, om den inte redan har anlänt. Och efter som svenska folket inte verkar bry sig om att man massavlyssnas av FRA och NSA så tror jag inte man heller kommer att oroa sig över att sjukvården också ger sig in på samma gebit.

I fallet med massavlyssning från sjukvården så kan jag faktiskt se poängen. Kroniskt sjuka människor som lever ohälsosamma liv, kostar samhället miljonbelopp. Om läkarna genom kreditkortsutskrifter får insikt i patienternas livsstil så skulle det kunna rädda liv och samtidigt få ner de höga sjukvårdskostnaderna.

USABloggen.se

Pressklipp:

[tags]Sjukvård, kreditkort och sjukvård, kreditkort massavlyssning, kreditkort sjukhus, kreditkort läkare [/tags]

One thought on “Big Data, vad händer när sjukvården får tillgång till dina kreditkortstransaktioner?

Comments are closed.