Politik

Jonas Sjöstedt, Sveriges intressantaste partiledare?

a_11_6155

Om man fick chansen att träffa en svensk partiledare, vilken skulle man då vilja träffa? Jag tror att valet skulle vara rätt begränsat. De flesta som ger sig in i politiken är rätt endimensionella, och att sitta och prata skattepolitik eller miljöpolitik, flykting- eller utrikespolitik skulle vara ungefär lika roligt som att sitta igenom Wagner sista opera Parsifal.

Problemet med de flesta svenska politiker är att dom är yrkespolitiker som går in i ungdomspartierna och sen fortsätter där livet ut. Dom har få möjligheter att göra något originellt eller att ens göra någonting annat än att trycka på rätt knapp i riksdagen. När de sen når toppen så har dom inte mycket originalitet kvar.

En partiledare är ett lysande undantag, Vänsterpartiers Jonas Sjöstedt. Och med det menar jag inte hans politik, utan honom som person.

Till skillnad från andra vänsterpartister så har Sjöstedt faktiskt bott i USA, närmare bestämt i New York i några år. Och där var han aktiv på gräsrotsnivå i Socialist Party USA. Säkert den ende svenska partiledare med praktisk politisk erfarenhet från USA.

Men inte bara det, han har också skrivit tre deckare, Sammanflöden, Sahara och Spanska brev och även en högintressant faktabok om de svenska Moskva-trogna kommunisterna och deras värld och utveckling: Masthugget, Moskva, Madrid, som har recenserats i SvD av Erik Löfvendahl:

Bengt och Greta Segerson beskriver också ett Sverige där de ekonomiska förhållandena för stora grupper var prekära. Gretas berättelse om sin egen påvra uppväxt illustrerar med önskvärd tydlighet det sagda: småbutiker som gick omkull när folk som regelbundet handlade på krita inte hade råd att betala sina skulder, pantbanken som en nödvändig realitet.

Vid två tillfällen var det, enligt Bengt och Greta, lättare att vara kommunist än annars. Dels när det visade sig att Sovjet faktiskt kunde bjuda fascismen motstånd vid Stalingrad 1942, dels under 60-talet när världen, inte minst det uppväxande släktet, radikaliserades.

Så sent som 2007, sa Greta (Bengt avled 1992): ”Jag har aldrig tänkt att det är något fel på den kommunistiska ideologin, problemet är att den har förvanskats. /…/ Tanken var ju att det var de arbetande människorna som skulle ha makten. Men det glömde de, i sin utveckling glömde de människan i Sovjet.”

Nu säger jag inte det här för att jag är Vänsterpartist. Det har jag aldrig varit. Men Sjöstedt har rätt när han vill få bort riskkapitalet från den svenska vården. Jag har själv jobbat med IT inom sjukvården här i USA och förstår att det inte fungerar att släppa in vinstintressen inom vården. Däremot fungerar det bra för att finansiera ny medicinsk teknologi på sjukhusen.

Sjöstedt är uppenbarligen inte endimensionell. Och det är såna människor man vill prata med. Om man får chansen.

Om någon vill föreslå någon annan partiledare eller politiker som ni skulle vilja prata med så tipsa gärna.

USABloggen.se

Pressklipp:
DN,SR

[tags]Jonas Sjöstedt, Sveriges intressantaste politiker [/tags]

10 thoughts on “Jonas Sjöstedt, Sveriges intressantaste partiledare?

 1. Christer W

  CMO, poängen som undgår dig är att de två franska revolutionerna, Pariskommunerna 1792 och 1871 har format en del av förutsättningarna för ditt och många andras liv.
  Den som arbetade och verka för kommunen kallades för kommunard eller kommunist, målet var att skapa folkvalt självstyre.
  Lenin och gänget “snodde” begreppet kommunist från Marx skrifter om Pariskommunen 1871 tillkomst, existens och utplåning och det han skriver om kommunarderna/kommunisterna

  1. Lennart

   CMO: Hotet mot det fria samhället kommer nog från flera håll. Här i USA främst från den kristna högern och vapenlobbyn, i Ryssland från Putin, i Egypten från militären, i Irak från mullorna, i Irak från ISIS osv.

   Den klassiska kommunismens storhetstid var från 1918 till fram till Sovjets invasioner av Ungern och Tjeckoslovakien. Efter 1968 var kommunismen som ideologi död och begraven och det var 46 år sen.

 2. Christer W

  Ja du CMO, inte vet du varifrån begreppet kommunist kommer i från. Det och ordet kommunard kommer från Frankrike, närmare bestämt från Pariskommunen 1871 – 72 som var en följd av Fransk – Tyska kriget. Pariskommunen 1871 hade också sin föregångare i Pariskommunen 1792 under Franska revolutionen.

 3. cmo

  Det verkar inte ens som att alla vänsterpartister tycker att de tagit tillräckligt avstånd från kommunismen http://www.flamman.se/inte-demonstrera-med-kommunister.

  Och har någon blivit utesluten ur V för att de kallat sig kommunist?
  T. ex. den här “stolta kommunisten”? http://sv.wikipedia.org/wiki/Ida_Gabrielsson Tvärtom hon blev befordrad…

  Nu var iofs min kommentar lite tounge in cheek eftersom “rötterna” är ett vanligt förekommande argument mot att rösta på SD.

  1. Lennart

   cmo: lika obegripligt som att rösta för demokrater i USA som har sina rötter i slaveriet. Dagens svenska vänster har för länge sen tagit klart avstånd från kommunismen.

 4. Dessa mina minsta bröder

  Jag håller med jag röstade på honom till EU-paralmentet en lågmält och eftertänkande person. Tidningen Dagen skrev om partiet “Vänsterns välpolerade yta bör inte lura någon”
  http://www.dagen.se/opinion/ledare/vansterns-valpolerade-yta-bor-inte-lura-nagon/
  Men kanske är Vänsterpartiet, mera ”Gudfruktig” med tanke på deras ”solidariteten med de svaga och utsatta ” och ” deras avvisande av vinster i välfärden”?

  Jonas Sjöstedt talade om Västsahara inbjuden av Utrikespolitiska föreningen i Göteborg den 14 november. TV Väst var där och gjorde en intervju. Med i klippet finns odckså de frågor som deltagare på mötet ställde. Det handlade bl a om hur Marocka påverkas av den Arabiska våren, Frankrikes och Spaniens inställning till Marockos ockupation av Västsahara, kommer EU att förnya fiskeavtalet med Marocko?
  http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/2012/12/vastsahara.html

Comments are closed.