Politik

Varför WeChat brädar Twitter-liknande Sina Weibo

Redan i början av maj skrev jag ett inlägg med titeln: Är Twitters tid redan ute? Kidsen flockar till WeChat och WhatsApp, är SnapChat akterseglad? om utvecklingen mot de s.k. chattappar, som
min egen favorit kinesiska WeChat>/a>, koreanska KakaoTalk som jag också använder för att hålla kontakt med en koreansk vän,japanska Line, tyska tyska Telegram, och amerikanska Path.

Appar som gör det oerhört enkelt att hålla kontakt med släkt och vänner och som alltmer har börjat sätta press på Twitter och andra liknande appar.

På Twitter och dess kinesiska version Sina Weibo så gäller det att ha så många följeslagare som möjligt. Något som är kul till att börja med, men som snabbt blir tråkigt och sterilt.

Dess affärsmodell påminner mig om en artikel jag läste i Washington Post en gång om en tonårstjej som skulle fylla år och ville ha en mindre och mer exklusiv bjudning och endast bjöd in sina 300 närmaste vänner.

På de nya chattapparna så handlar det inte om att ha följeslagare utan riktiga vänner, som man kan dela bilder, video, audio och text med på ett mycket enkelt sätt.

Så när Ian Johnson skriver i New York Times om att det är de kinesiska myndigheternas påtryckningar som har gjort att WeChat nu alltmer ersätter Sina Weibo så håller jag inte med om det.: An Online Shift in China Muffles an Open Forum

More important, activists say, WeChat allows them to dig deeper into issues with like-minded people. The veteran environmentalist Li Bo has used WeChat for more than two years to rally opposition to damaging infrastructure projects, such as a controversial plan to dam the Nu River.

Mr. Li is a participant in one WeChat group called Environmental Policy Advocacy that has more than 300 members, including, he said, open-minded government officials. Although officials rarely participate, they see the traffic and occasionally invite members to their offices to chat about policies.

Some groups are smaller and narrower, such as one focused on a county in eastern China damaged by pollution. Others are task-specific, such as small committees for various campaigns and projects.

These groups can be powerful as long as they are not too overtly political. In late April, factory workers used WeChat to organize strikes against a Taiwanese company that had failed to pay into a retirement fund.

Visst, det är inte bra att ha en regering som inte gillar Twitter och Weibo och liknande appar. Men orsaken till att Twitter-fenomenet nu dalar är helt enkelt att de nya apparna är mer intressanta att använda.

Och som Juro OSawa skriver i Wall Street Journal så utvecklas dom nu oerhört snabbt, snabbt att mobilföretaget har börjat sälja mobiler på WeChat: Huawei Sells New Smartphone Through WeChat App

While many businesses use Tencent’s WeChat for marketing and customer service, the idea of actually selling products through WeChat is only starting to take off, after a virtual store run by online retailer JD.com was integrated into WeChat in late May.

JD, China’s second-largest e-commerce company after Alibaba Group, said this week that in its WeChat store, 550,000 customers either pre-ordered Huawei’s new Honor 6 smartphone or participated in its sales campaign before the handset became available on Tuesday.

Jag tror absolut att Twitter och Sina Weibo kommer att överleva och t.o.m. fortsätta att vara viktiga i naturkatastrofer, politiska val och liknande. Man jag tror inte att vi andra kommer att flytta över till de nya chattapparna. I alla fall om vi vill umgås med släkt och vänner.

Som ett exempel kan jag nämna hur enkelt det är för mig att hålla kontakt med min dotter i Beijing med WeChat. Jag tar bilder med min mobil om vad jag sysslar med eller vart jag reser, och hon svarar mer bilder från livet i Bejing, hennes vänner osv.

Det öppnar nya horisonter för den som vill hålla kontakt utan att skriva långa mejl eller skicka korta telegram-liknande Twitter-meddelanden.

De nya apparna är framtiden och det är därför dom har blivit så populära, och varför etablerade IT-företag som Facebook betalar miljardbelopp för dom.

Fler inlägg: Chat-appar

USABloggen.se

Pressklipp:
DN,DN

[tags]Chattappar, Appar, Whisper, Secret, Frankly, Telegram, Line, WeChat, Path och Kakaotalk [/tags]