Politik

Obama får fnatt. Varför spionskandalen i Tyskland även bör uppmärksammas i Sverige

The Fall of the Berlin Wall

Berlinmuren.

Det är inte många som minns den idag, men en gång för länge sen så fanns det något som hette Berlinmuren, och Västeuropa som det då hette, jagade spioner med namn som Wennerström, Blake, Philby och Stig Bergling, som alla hade det gemensamt att de spionerade för Ryssland.

På den tiden var CIA och NSA våra allierade i kampen mot kommunismen.

Idag är det USA som står för en huvuddel av spioneriet, och dom man spionerar på är i första hand inte Ryssland utan sina egna allierade.

Om de senaste amerikanska spionaffärerna hade skett president Bush så hade man kunnat säga att ja det kan man ju förstå. Men att det är den leende president Obama som sköter ruljansen, ja det bör få oss att omvärdera inte bara honom utan dagens USA.

Tomas Lundin skriver i SvD: Tyskland rasar över amerikansk dubbelspion

En amerikansk spion i tyska underrättelsetjänsten har fått Tysklands politiker att rasa av ilska. ”Herregud, sätt kandar på er säkerhetsapparat”, exploderade i söndags försvarsminister Ursula von der Leyen i en tv-debatt.


Första misstankar mot den gripne dubbelspionen uppkom när BND kom över ett mejl skickat den 28 maj till ryska generalkonsulatet i München. I detta erbjud avsändaren sina tjänster och bifogade som smakprov tre dokument. Tack vare dokumenten kunde säkerhetsexperterna slutligen ringa in 31-årigen.

Samarbetet med amerikanerna bestod i leveranser av dokument en gång i veckan. Möten arrangerades bland annat i Wien, München och Salzburg. I utbyte ska den misstänkte ha fått sammanlagts 25 000 euro.

Amerikanska NSA har redan tillgång till alla data som överhuvudtaget finns i både Tyskland och Sverige. Och vill man ha något man inte redan har fått tag på så är det ju bara att fråga. Mer beredvilliga regeringar än dagens Tyska och Svenska är det svårt att föreställa sig. Så varför i hela världen pushar Obama på för att infiltrera tyska BND, och man får anta även svenska MUST och Säpo?

Att använda gammaldags spioner som t.o.m. får betalt, och som därför förr eller senare kommer att avslöjas är helt obegripligt. Det är dummare än dumt. Det är som Jönssonligan. Det verkar nästan vara avsett att visa vem som är herre på täppan och att Tyskland helt enkelt måste finna sig i det amerikanska spionaget.

En mycket märklig och oroväckande händelse.

Jag förstod på en gång att det var dumt av Reinfeldt att skicka sex kvinnliga ministrar att vinka av Obama på Arlanda. Som EU-minister Birgitta Ohlsson uttryckte det:

– Det har varit fantastiska dagar i Stockholm och jag tror alla är otroligt stolta över att vi fått hit ledaren för världens mäktigaste nation i dag. Och det är få gånger som man chansen som svensk politiker att möta en person av den kalibern. Det är en magiskt skicklig politiker, säger hon…

Minsann, perfekt uttryckt.

Hade en amerikan spionerat för Tyskland så skulle han få livstids fängelse. Det skall bli intressant att se var tysken som nu ertappats med att spionera för CIA kommer att få. Ven en svensk skulle få under liknande omständigheter vågar jag inte ens tänka på. Medaljen Illis Quorum i åttonde storleken?

När jag ändå är inne på det här ämnet så vill jag bara påpeka att jag tycker att Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen, som har fött hela sju barn ser jättestilig ut. Synd att både hon och jag redan är gifta, annars skulle jag utan tvekan ta värvning i den tyska armén.

Pressklipp:

SR,

[tags]USA-spionage, USA Tyskland spionage, USA Sverige spionage[/tags]

3 thoughts on “Obama får fnatt. Varför spionskandalen i Tyskland även bör uppmärksammas i Sverige

  1. Christer W

    “Synd att både hon och jag redan är gifta” Det är enkelt löst Lennart, bli bigamist eller mormon. 😉

Comments are closed.