Politik

Mellanöstern, vedergällning pågår. Göran Rosenberg ställer till besvär

Bokens dag på Österlen

Jag upptäckte Göran Rosenberg när jag av en slump hittade hans bok Friare kan ingen vara: den amerikanska idén från revolution till Reagan. Den handlade om USA, fanns i Pocket och jag tror t.om. att jag köpte den på Arlanda på väg till USA. Sen läste, och köpte jag Plikten, profiten och konsten att vara människa, som jag själv tycker är hans bästa, sedan mycket intressanta Det Förlorade Landet om hans år som invandrare i Israel, och slutligen hans mästerliga Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz i en bokhandel i Falkenberg förra året.

Göran Rosenberg är en typisk intellektuell av klassiskt snitt, inte alls olik Juan Cole här i USA.

Och vad som gör det mesta av vad Rosenberg skriver intressant är att han alltid har intressanta infallsvinklar och oväntade och provokativa åsikter, som i hans senaste artikel i Expressen: En apartheidstat

När tre judiska ungdomar nyligen kidnappades och dödades av tills vidare osäkert identifierade palestinier inledde Israels armé en militär operation, arresterade hundratals palestinier och dödade fem. När en palestinsk pojke några dagar senare brändes levande inleddes en reguljär polisoperation. När den israeliska militären trodde sig ha identifierat några misstänkta palestinska gärningsmän sprängdes deras föräldrahem. När den israeliska polisen trodde sig ha identifierat några misstänkta judiska gärningsmän sprängdes ingenting. De palestinska gärningsmännen kommer att dömas av en israelisk militärdomstol i enlighet med militära ockupationslagar. De judiska gärningsmännen kommer att dömas i en civil domstol enligt civila israeliska lagar.

Skilda lagar för skilda grupper av invånare är definitionen på apartheid, för att inte tala om skilda territorier. Eftersom tvåstatslösningen i praktiken är överkörd (eller sönderbyggd) är det följaktligen staten Israel som ensamt bär ansvaret för två och en halv miljoner gravt särbehandlade invånare.

Nåväl, inget av detta är i princip nytt. Ockupationen har pågått i 47 år och allt som sker i dag har skett förut, och det mesta som finns att säga har redan sagts.

Om jag har något att tillägga så är det att ingenting varar i all evighet, inte ens det låsta läget i Mellanöstern. Nya teknologier, nya generationer, nya tankegångar. Den Arabiska Våren är krossad, men globaliseringen kommer inte att upphöra, ens i Mellanöstern. Snabbt stigande utbildningsnivåer betyder att militärregimer i Egypten och mullor i Iran inte längre kommer att kunna förtrycka befolkningen som man hittills har gjort. Och det kommer att sätta sina spår även i det eufemistiska Mellanöstern.

Det ligger alltid något allvarligt och vemodigt över Göran Rosenberg. Det finns ingen risk för att man skrattar när man lyssnar på honom eller läser någon av hans böcker.

Men jag tror inte att dagens unga i Mellanöstern tänker på det sättet. Inga ockupationer kan vara i all evighet. Jag är alltmer övertygad om att Mellanöstern kommer att förändras snabbare och mer radikalt än vi någonsin kan ana. Precis så som skedde i Östeuropa när muren plötsligt föll.

Det finns därför all anledning att se mot framtiden med tillförsikt och t.o.m. hopp.

Pressklipp:
SR , SvD,SvD, SvD