Politik

Gentrifieringen i IT-staden San Francisco: WeWork, ännu ett av stans oräkneliga kontorshotell

Det finns vissa koncept som hänger samman i dagens alltmer hektiska startup-industri. Startupföretag får sitt första kapital från ängelinvesterare och jobbar ofta på ett kontorshotell, ungefär som Entreprenörskyrlan i Stockholm. man hyr ett skrivbord eller två, jobbar i en stor hall tillsammans med andra förhoppningsfulla entreprenörer, och för att öka på inkomsterna så slänger kontorshotellet in mentorer, lektioner och mingel.

Kontorshotellen och inkubatorerna har börjat tävla med varandra. Inkubatorer som Y Combinator erbjuder nya entreprenörer som saknar sina egna kontakter i företagsvärlden en – vanligtvis – tre-månaders kurs i entreprenörskap, under vilken dom snickrar ihop sin första app. Sedan får de mest framgångsrika mingla med riskkapitalister som förhoppningsvis ger dom not med pengar för att kunna fortsätta ytterligare några månader.

Och därifrån så kan man sen hanka sig fram tills ens app uppmärksammas och man – kanske – blir rik och berömd.

Kara Swischer skriver på teknikbloggen ReCode:Nerd Breakfast With Bloomberg: Media Mogul Opens R&D Lab in SF

Former New York Mayor Michael Bloomberg was a little late to his own geek party this morning at WeWork in the South of Market area of San Francisco.

But when he got to the event at the hipster co-working office space — where his goal was to mix and mingle with a group of local entrepreneurs, such as Dropbox’s Drew Houston and Eventbrite’s Julia Hartz — Bloomberg started in with a charm initiative designed to show how interested he was in making nice with the digerati here.

What he was really there to talk about was a new R&D office set to open in San Francisco for Bloomberg LP to attract software developers. While the company has long had a killer-view HQ for its media unit on the Embarcadero, most of its technical staff has been located in New York. The new facility will house up to 100 engineers.

Det är en oerhört tuff marknad i Silicon Valley och San Francisco, men samtidigt mycket spännande. Där alla lever för hoppet om den stora framgången när miljonerna och kanske t.om. miljarderna ska komma rullande in.

Samtidigt tvingas medelklassen ut ur San Francisco allteftersom bostadsföretagen säger upp sina hyresgäster och bygger om till kontorshotell och liknande.

USABloggen.se

[tags]Gentrifieringen i IT-staden San Francisco: WeWork, ännu ett av stans oräkneliga kontorshotell [/tags]