Politik

MH17-katastrofen, Putin och rebellerna tar kontroll, omvärlden villrådiga, full fart på propagandakriget.

När en Tu-154 från det polska flygvapnet kraschade i Smolensk den tionde 20:e april 2010 på väg för en minnesceremoni över de polska offren för den ryska Katynmassakern, så skötte Putin-regeringen den efterföljande utredning exemplariskt.

Men idag är situationen raka motsatsen. De ryska myndigheterna har inte gjort gemensam sak med omvärlden, man har inte ingripit mot de rysk-vänliga utbrytargrupperna i östra Ukraina, och man har inte hjälpt till med att försöka hitta de nu försvunna svarta lådorna. Under tiden behåller de ryska rebellerna kontrollen över katastrofområdet, förhindrar för de anlända OSS-observatörerna att utföra sitt arbeta, och har av allt att döma gått igenom de dödas personliga tillhörigheter.

Paul Sonne, Margaret Coker och Alexander Kolyandr skriver i Wall Street Journal: Concern Grows Over Rebel Hold on Malaysia Airlines Crash Site in Ukraine
Investigators Have Been Hampered by Limited Access

HRABOVE, Ukraine—Outrage grew Saturday over the rebel hold on the site of the Malaysia Airlines Flight crash that killed 298 people in eastern Ukraine, with European leaders calling for Russian President Vladimir Putin to do more to use his influence to get them to hand over the site.

World leaders and the rebels themselves have called for a transparent, credible investigation into the downing. But two days after the disaster, there has been little progress, with the site disorderly and investigations hampered by its location in separatist-held territory amid heavy fighting in other parts of the east.

Malaysia’s transport minister, Lio Tiang Lai, expressed deep concern about the security of the site and Dutch Prime Minister Mark Rutte said he was “disgusted” by images showing rebels walking around with victims’ personal items. One hundred and ninety-three Dutch citizens died on the Amsterdam to Kuala Lumpur flight, which the U.S. says was likely downed by a missile fired by Russian-aided separatists.

“Mr. Putin must now take his responsibility,” Mr. Rutte said, adding he had an intense conversation with the Russian leader by phone. “It’s time for him to do what the world is expecting him to do.”
….
Ukrainian emergency personnel were allowed onto the site by the armed separatists and found 186 bodies over an area of 25 square kilometers (10 square miles), but had limited access and the rebels were confiscating evidence, a government spokesman said. (Follow the latest updates on the Malaysia Airlines crash in Ukraine.)

“There are federal emergency service workers at the scene….But they have no freedom of movement. They are not allowed to leave the zone [under the control of the separatists]. The terrorists are taking all evidence that they gather,” Andriy Lysenko, the spokesman for the Ukrainian National Security and Defense Council said. He didn’t specify whether rebels were taking bodies, aircraft parts or other items.

Problemet är att utan Putin så blir det ingen utredning, och EU är som vanligt splittrad. Obama har gått ut med ett ovanligt starkt uttalande för en så försiktig man, men kan ändå inte göra något utan stöd från EU.

Nyckeln blir de svarta lådorna. Samma separatistgrupp som sköt ner planet, med eller utan hjälp från Ryssland, har uppenbarligen stulit dom. Frågan nu är om EU kan ena sig om att begära att Putin hjälper till att hitta dom.

Annars finns det en stor risk för att den här katastrofen efter några veckor helt enkelt sopas under mattan och att allt återgår till det normala. Eller snarare onormala.

Det är också värt att påpeka att haveriutredningar lätt kan ta år, speciellt om man saknar bevismaterial. Så misstänker att om utbrytargrupperna och Putin bara väntar några veckor så kommer världens uppmärksamhet tyvärr att riktas någon annan stans.

Den här tragedin visar återigen varför flygbolagen och luftfartsmyndigheterna måste ta sina jobb på allvar och sluta flyga över krigszoner.

USABloggen.se

Pressklipp:
SR,SvD,Aftonbladet,DN,SvT

[tags] Malasya Airlines Flight 17 MH17 ,Flygkatastrof, Poroshenko, Russia, Shot down, Ukraine, Obama Ukraina, Obama Putin MH17[/tags]

9 thoughts on “MH17-katastrofen, Putin och rebellerna tar kontroll, omvärlden villrådiga, full fart på propagandakriget.

 1. Johnny

  Lennart: Du får ursäkta om jag inte hängt med i de senaste pk-svängarna, men vad är det för trams med förbud av rysk propaganda???

  Jag accepterar inte såna kommentarer helt enkelt. Det vet du redan sedan länge. Du för gärna kommentera men precis som DN och SvD så acceptera inte jag alla kommentarer som kommer in.

 2. Christer W

  Jag tvivlar på att lådorna ger någon som helst information om vem som sköt. Flygplanet har knappast utrustning som kan avläsa händelser på marken

  1. Lennart

   Christer: inte om vem som sköt utan om händelseförloppet från det att planet blev beskjutet tills det att det kraschade.

 3. Johnny

  Jag skrev ett inlägg igår som bara försvann, vet inte om det är tekniken eller censuren som spårat ur. USA anklagar Ryssland för det störtade planet i Ukraina naturligtvis utan att prestera några som helst bevis. ….. Under tiden väntar jag med spänning på att skall USA presenterar sina “bevis” för världen, de lär ju ha satellitbilder.

 4. roger

  “Nyckeln blir de svarta lådorna”
  De kan väl knappast tala om vem som sköt? Tror inte lådorna ger någonting alls.

  1. Lennart

   roger: de svarta lådorna innehåller telemetri som kommer att ge detaljinformation om vad som hände när planet sköts ned. De svarta lådorna utgör alltid grundvalen för varje haveriutredning.

Comments are closed.