Politik

Svenska brudar i Beijing: hutong 胡同 förvandlas till toppmoderna bostäder

mmexport1407075462hutung

Foto USAbloggen.

Hutong eller 胡同 är namnet på de gamla gränderne i Beijing som kanske mest kan liknas vid de gamla gränderna i Gamla Stan i Stockholm på 1800-talet. Trånga, smutsiga och hälsovådliga med utedass, ohyra och inte minst råttor. Men i efterhand romantiska, i alla fall för de som inte behövde bo där.

Idag är de flesta Hutong, men vissa finns kvar, och att bo där är ungefär som att bo i dagens Gamla Stan. Lätt romantiskt, även om bostadsytorna är minimala och vissa av utedassen faktiskt finns var.

Men vad man gör idag är att renovera så att sågspånen och råttorna ryker, och resultatet blir oftast ett mysigs hus som lika gärna kunde ligga i dagens Stockholm eller New York, som bilden härunder visar.

mmexport140707413hutung1

En kombination av det gamla och det nya som inte går av för hackor.

USABloggen.se

Pressklipp:
SvD

[tags] [/tags]