Politik

Historisk vändning, Mexiko ger draghjälp till IT-industrin i Kalifornien och Texas

San Diego - September 2010

San Diego.

En intressant utveckling på den Mur-befästa gränsen mellan USA och Mexiko visar hur den moderna IT-industrin kan leda till avspänning och nya utvecklingsprojekt. För den amerikanska IT-industrin lever på att utlokalisera miljoner jobb till Indien, Kina, Ukraina, Vietnam och andra länder. Men nu, som Kate Kilpatrick skriver på Al Jazeera så har man också fått upp ögonen på Mexiko, som har den fördelen att det ligger granne med USA, och dessutom har mycket låga löner: Tech companies thriving in San Diego–Tijuana border zone. Entrepreneurs predict cross-border ‘Cali-Baja Mega-Region’ will be new Silicon Valley

Like a growing number of tech companies in the region, 3D Robotics is a binational startup happy to leverage its unique location along the U.S.-Mexico border. On the one side is orderly San Diego, which Forbes named the No. 1 place to launch a startup in 2014. On the other is chaotic Tijuana, which offers low-cost labor but also a growing number of talented engineers of its own. According to entrepreneurs on both sides, the “Cali-Baja Mega-Region” is poised to become its own Silicon Valley……
Too often conversation around the U.S.-Mexico border focuses on security and immigration, making what some see as a seam instead become a symbol of division. But businesses like 3D Robotics see the border as an advantage and an opportunity.

Sara Inés Calderón skriver om samma fenomen på teknikbloggen TechCrunch: Mexico’s Resources Fuel The Texas Startup Economy

Everything is bigger in Texas, and thanks to Mexico, that may be also soon be true of the state’s growing tech sector. Flush with cash, Texas’ proximity to Mexico gives the state’s tech companies distinct advantages over other regions, according to entrepreneurs and others involved in the state’s tech industry.

Mexico is Texas’ number one trading partner, a fact leaders from both regions often proudly tout in speeches. Historically much of this trade has revolved around maquiladoras, which in the 1990s were geared largely toward textile manufacturing, or auto parts. With Texas’ rising tech scene, startups are looking south to meet their manufacturing needs, or otherwise benefiting from the close proximity to Mexico.

Nu är det långt och länge kvar tills Mexiko kommer att bli en IT-nation som kan stå på egna fötter, men utvecklingen går framåt och visar på hur IT-industrin förändrar världen, även i Latinamerika.

USABloggen.se

Pressklipp:
Expressen

[tags]USA Mexiko, IT i USA och Mexiko, Mexiko USA[/tags]