Politik

Greg Greenwald och den nya webbaserade journalistiken

Journalistiken håller på att förändras i allt snabbare takt. Vi ser det på olika sätt. I år så har tidningar från New York Times och Wall Street Journal till små svenska landsortstidningar börjat köra videoreportage. Reportage som är anpassade till mobilskärmar som vi drar upp på SL-tåget eller på jobbet för att kolla de senaste nyheterna.

Som kommer också datajournalistik där man visualiserar vad som händer genom att presentera data. Som antalet palestinier och israeler som dödades under det senaste Gazakriget. Eller om vapenvåld, inkomstskillnader, partitillhörighet mm i USA.

De är ofta betydligt mer objektivt att presentera data visuellt än att försöka beskriva samma sak med ord, och tidningar som brittiska Guardian och amerikanska New York Times är ledare på det området.

Den tredje trenden är webbaserade frilansjournalister och bloggare som Greg Greenwald vars webbsajt The Intercept är en av webbens mest intressanta. Under det senaste Gaza-kriget när den amerikanska pressen införde självcensur så var sajter som Informed Comment, Mondo Weiss och Tikun Olam, Al Jazeera och Democracy Now det enda sättet att få reda på vad som skedde på den palestinska sidan i Gazakriget.

David Carr skriver i New York Times:A Web Guerrilla Breaking News From the Jungle
Inside Glenn Greenwald’s Mountaintop Home Office

Mr. Greenwald, 47, is a lawyer turned journalist — first blogging on his own, then for Salon, then The Guardian — turned Pulitzer Prize winner and author of multiple books.

He is now in the midst of building First Look Media, a digital news site funded by Pierre Omidyar, the founder of eBay.

For all its challenges — the monkeys and dogs have daily throw-downs and some of the spiders are large and remarkably deadly — the location suits him, the eternal guerrilla fighting from the mountains. When cable television calls, he races down the hill to a satellite facility, suit coat and tie on top, sandals and shorts on the bottom.

On Tuesday morning last week, Mr. Greenwald was pleased. He woke up early and wrote an uncharacteristically brief post about the huge number of civilian casualties in the Gaza conflict. He was proud of the pie charts he had managed to conjure to go with his post.

“I went to Google and typed in ‘create a pie chart’ and I ended up with an online pie-chart maker probably intended for first graders,” he said. I mentioned that he now works for a digital news site that has a $250 million endowment from Mr. Omidyar and some very talented data journalists and graphic artists.

Det här är bara början, vilket gör det så fascinerande att följa hur journalistiken utvecklas.

USABloggen.se

Pressklipp:

[tags] [/tags]