Politik

Hur ser Obama på omvärlden och USA, Thomas L. Friedman intervjuar

Problemet, eller kanske man ska säga det unika med Obama är den sällsynta blandning av en glödande retorik varvad med en märklig brist på intresse för detaljer. Han kan sällan ha en klar och otvetydig åsikt om någonting. Han är för och han är emot på samma gång. De enklaste beslut, som att stödja samkönade äktenskap, tog honom åratal, och den enda orsaken till att han slutligen tog ett klart beslut var att hans vicepresident George Biden och hans utbildningsminister Arne Duncan tvingade honom till det.

Men innan han tvingades ut på hal is så var han personligen emot könsneutrala äktenskap samtidigt som han i princip var och var emot lagar som förhindrade samkönade äktenskap

I Syrien har han i åratal sagt att Assad måste gå, han har skickat vapen till rebellerna, men bara så att de inte helt ska krossas. Han vill få tillstånd förhandlingar och när det verkade som om rebellerna gick framåt så stoppade Obama vapenhjälpen.

Och det är likadant i den nu Mellanöstern. Han skickar vapen och ammunition till Israel för att den israeliska krigsmakten ska kunna göra större insatser i Gaza samtidigt som han talar om vapenvila och fred. Han är expert på att tala med kluven tunga.

Obama on the World
President Obama Talks to Thomas L. Friedman About Iraq, Putin and Israel

Obama made clear that he is only going to involve America more deeply in places like the Middle East to the extent that the different communities there agree to an inclusive politics of no victor/no vanquished. The United States is not going to be the air force of Iraqi Shiites or any other faction. Despite Western sanctions, he cautioned, President Vladimir Putin of Russia “could invade” Ukraine at any time, and, if he does, “trying to find our way back to a cooperative functioning relationship with Russia during the remainder of my term will be much more difficult.” Intervening in Libya to prevent a massacre was the right thing to do, Obama argued, but doing it without sufficient follow-up on the ground to manage Libya’s transition to more democratic politics is probably his biggest foreign policy regret….

While he blamed the rise of the Republican far right for extinguishing so many potential compromises, Obama also acknowledged that gerrymandering, the Balkanization of the news media and uncontrolled money in politics — the guts of our political system today — are sapping our ability to face big challenges together, more than any foreign enemy. “Increasingly politicians are rewarded for taking the most extreme maximalist positions,” he said, “and sooner or later, that catches up with you.”

Om man jämför Obama med den fortfarande oerhört populäre Ronald Reagan så ser man skillnaden. Reagan för alla sina fel kunde säga vad han tyckte rent ut, utan alla de krusiduller som Obama alltid omger sig med.

USABloggen.se

Pressklipp:
Aftonbladet,SvD,Expressen

[tags] Obama Mellanöstern, Obama Irak, Obama Pentagon[/tags]