Politik

Digital Ocean, datormolnens doldis, nu med miljoner i riskkapital

Dagens startupmarknad handlar i mångt och mycket om högeffektiva utvecklingsmiljöer som gör det möjligt för ett par programmerare och deras hund att snabbt snickra ihop en app. Vad menar vi då med snabbt?

Ja trots att man faktiskt kan skriva ihop en app på 48 timmar, så är tre månader kanske en bättre tidsram, i alla fall om man vill ha en rejäl app som kan användas till något intressant och inte bara en Minimum Viable Product för att använda ett av den agila produktvecklingens modeord.

Och när vi talar om högeffektiva utvecklingsmiljöer så betyder det i klartext datormolnen. En av de mest intressanta miljöerna idag är Digital Ocean som tidigare i år fick hela 37 miljoner i riskkapital från riskkapitalföretaget Andreessen Horowitz

DigitalOcean provides scalable virtual private servers with a few key features to differentiate itself from its competitors. First, it’s cheap. For $5 a month, you can run your virtual server (droplet) with 512MB of RAM, 20GB of SSD storage and 1TB of bandwidth — and you are billed per hour. It’s great to run a small app and experiment. When asked whether the company will be able to maintain these prices, Uretsky’s answer was straightforward. “We have no intention of changing our prices,” he said.

But it doesn’t mean that you can’t run more serious services. Creating a droplet takes 55 seconds and you can resize it in a single click — there are many different droplet sizes. You can run multiple droplets. The company has multiple data center locations in New York, San Francisco, Amsterdam and Singapore. It promises 99.99 percent uptime. In other words, DigitalOcean is all about providing low-level access to its users thanks to its virtual private server infrastructure. But you won’t have to manage and upgrade dedicated servers in a collocation center.

Utvecklingen av såna här högeffektiva molnmiljöer går framåt med stormsteg och ger draghjälp åt globaliseringen eftersom man har tillgång till dom var man än befinner sig, så länge som man har tillgång till bredband.

Och Digital Ocean är billig, $5 i månaden för 512MB minne, 20GB SSD disk och 1TB bandvidd. Speciellt SSD-diskarna är viktiga eftersom dom är betydligt snabbare än de gammaldags mekaniska diskarna.

512 MB minne är inte speciellt mycket, men ändå nog för att experimentera med en enkel webbapp. Ett bra sätt att lära sig teknologin.

[tags][/tags]