Politik

Emigration från Kina men inte från USA ger Kina en fördel som supermakt

Fram till 1900-talets början var Kina ett av världens mest inåtvända samhällen. Men idag är kineserna betydligt mer intresserad av omvärlden än amerikanerna. Något man ser på alla kinesiska utlandsstudenter och alla kinesiska turister man träffar på runt om i världen.

I en intressant artikel i dagens Wall Street journal ser man de växande kinesiska emigrationen som ett minus för Kina. Men jag tror tvärt om att det är ett plus att man är intresserad av och allt mer insatt i omvärlden och dess möjligheter.

En orsak till att fler amerikaner inte jobbar utomlands är de drakoniska amerikanska skattelagarna, en annan är den myopiska amerikanska bilden av USA som världens i särklass bästa samhälle. Som kanske kan komma att förändras på sikt, men som ännu inte har krackelerat.

Andrew Browne skriver i Wall Street Journal: The Great Chinese Exodus. Many Chinese are leaving for cleaner air, better schools and more opportunity. But Beijing is keeping its eye on them.

Today, China’s borders are wide open. Almost anybody who wants a passport can get one. And Chinese nationals are leaving in vast waves: Last year, more than 100 million outbound travelers crossed the frontiers.

Most are tourists who come home. But rapidly growing numbers are college students and the wealthy, and many of them stay away for good. A survey by the Shanghai research firm Hurun Report shows that 64% of China’s rich—defined as those with assets of more than $1.6 million—are either emigrating or planning to.

To be sure, the departure of China’s brightest and best for study and work isn’t a fresh phenomenon. China’s communist revolution was led, after all, by intellectuals schooled in Europe. What’s new is that they are planning to leave the country in its ascendancy. More and more talented Chinese are looking at the upward trajectory of this emerging superpower and deciding, nevertheless, that they’re better off elsewhere.

Det är intressant att se att de kineser som bor här i Silicon Valley alla behåller mycket nära band med Kina och Taiwan, och att dom och deras barn ofta återvänder till Kina för att jobba.

Så Wall Street Journals bild på den kinesiska emigrationen som en flykt från Kina stämmer inte med verkligheten. Något som jag själv kan vittna om eftersom min egen dotter, har “återvänt” till Beijing. Min fru är nämligen från Taiwan.

USABloggen.se

Pressklipp:
Expressen,SvD

[tags] [/tags]