Politik

Robotar och modern konst, Tate Modern introducerar robotguider

taterobots

Jag har skrivit rätt mycket om robotar på senaste tiden och främst då om hushållsrobotar som kommer att göra våra liv mindre manuella.

Att det London-baserade konstmuseet Tate Modern nu under en kortare tid har börjat experimentera med robotguider på natten när inga människor är på plats visar hur samhället kommer att förändras.

Maev Kennedy skriver i Guardian: Follow that robot: the hi-tech tour guides taking over Tate Britain at night. Art lovers all over the world can log on to the Tate website and control four robot guides that were test-driven by Space Oddity astronaut Chris Hadfield

After Dark will use four robots – which move at surprising speed despite looking like the love children of a close encounter between a coat rack and a standard lamp – to let the public experience the eerie thrill of visiting the sleeping art. It has won the first IK Prize for a project that widens access to art through digital technology.

Created by the design studio The Workers, After Dark was rescued from oblivion by Jane Burton, creative director of Tate Media. With the longlist already complete, she decided to go through the slush pile of dozens of discarded ideas. Most were either wildly impractical, or worthy but dull efforts from people trying to re-invent existing technology like audio guides. But the midnight robots immediately caught her imagination, though she wasn’t at all sure they could actually be built. The judging panel, including the Guardian’s Jemima Kiss, shared her enthusiasm

Webben och världens konstmuseer är som gjorde för varandra. Och New Yorks Moma och Londons Tate har gått i bräschen för nytänkande inom museivärlden.

En sak är att idag så bryts Museiväggarna ner och vem som helst lägga ut poddradioprogram som den här fantastiska beskrivning av Picassos Les Demoiselles d’Avignon.

En annan är att museerna själva kan lägga ut videon om sina samlingar, som de här från San Francisco MOMA

Och en tredje är alltså att man kan använda robotar som museiguider.

Jag gissar att inom fem år så kommer alla dagens museiguider att ha ersatts av robotar.

USABloggen.se

Pressklipp:

[tags] Museirobotar, Robotar museer, Tate Modern robots[/tags]