Politik

USA: i skuggan av oroligheterna i Ferguson, var mycket försiktig innan du riktar din mobilkamera mot en amerikansk polis

Allteftersom allt fler amerikaner får mobilkameror så börjar vi se allt fler bilder på polisövergrepp. Den Sörgårdsbild av det amerikanska samhället som fortfarande alltför ofta syns i svenska och även amerikanska medier har börjar krackelera. Som vi nu senast har sett i Ferguson i Missouri.

Vilket leder till frågan om amerikanska medborgare har rätt att fotografera polisen och dokumentera övergrepp mot befolkningen? Och om polisen har rätt att ta din mobil i beslag för att radera dina bilder.

Paul Butler skriver i Washington Post: Ferguson police broke the law when they stopped civilians from videotaping them

It takes guts because bad cops don’t like being caught on tape and, in some recent cases, they’ve gone after the photographer. Police in Petersburg, Va. stormed the porch of a young man taping an arrest in his front yard, causing a violent confrontation. Nearby months later, a teenager said police assaulted him for filming a police arrest, too. Then this week in Ferguson, police arrested — on drummed up allegations that they were never charged for — Washington Post reporter Wesley Lowery and Huffington Post reporter Ryan Reilly when they were videotaping the cops.

The law is simple, and it is entirely on the side of the citizen photographers. The First Amendment of the U.S. Constitution protects the right of anyone to record police in a public place. The police can place reasonable restrictions on photographers by, for example, not allowing them to enter a crime scene. But they cannot stop people from standing on the street and filming them while they make arrests, detain suspects, or otherwise enforce the law.

If the police see you filming, they cannot force you to turn over your camera. They cannot make you delete what you have filmed. Of course, they can ask you to do any of these things — and the police are very good at making requests sound like orders. But all you have to do is say something like “Officer, I refuse to consent to you to look at my photos.” Then you have the constitutional right to be left alone.

Men som Paul Butler skriver så är det skillnad mellan amerikanernas konstitutionella rättigheter och verkligheten. För om du börjar filma polisen så börjar dom samtidigt filma dig med de videokameror som dom har fästade vid sina uniformer.

Och om du vägrar följa deras order om att sluta filma och lämna över din mobil så kan du lätt bli arresterad för att vägra följa polisens order.

Och blir du arresterad så är det allmän handling som framtida arbetsgivare sen har tillgång till.

Så skillnaden mellan de rättigheter som den amerikanska författningen ger medborgarna och verkligheten är avsevärd. Vilket kan vara bra att veta.

USABloggen.se

Pressklipp:

[tags]Polisövergrepp,Polisvåld i USA [/tags]

3 thoughts on “USA: i skuggan av oroligheterna i Ferguson, var mycket försiktig innan du riktar din mobilkamera mot en amerikansk polis

Comments are closed.