Politik

Hur en liten grupp frivilliga filmade de historiska medborgarrättsdemonstrationerna i Ferguson i Missouri

De afroamerikanska medborgarrättsdemonstrationerna i Ferguson i Missouri har uppmärksammats över hela världen och gett en skakande inblick i polisens vapenvåld och övergrepp mot den afroamerikanska minoriteten i delar av USA.

Men som Michael Calderone skriver i Huffington Post så var det mest en tillfällighet att bilderna på hur polisen med pansarvagnar, gummikulor och tårgas angrep Fergusons afroamerikaner sändes ut över en chockad värld: How Volunteer-Run Argus Radio Broadcast Ferguson Protests Live To The World

Hussein filmed the confrontation, operating the camera alone on foot even as he ran from the tear gas and projectiles. Some local affiliates also provided streaming coverage online, but TV satellite trucks did not have [That voice belonged to Mustafa Hussein, a political science student who volunteers at the small, urban music station based in nearby Maplewood.] Hussein’s ability to maneuver around police roadblocks. Hussein managed to get ground-level footage that major cable networks didn’t have, and both CNN and MSNBC aired his footage throughout the day Thursday.

Police on Wednesday night also cracked down hard on the press, on several occasions trying to prevent journalists from recording their actions. Police arrested The Huffington Post’s Ryan Reilly and The Washington Post’s Wesley Lowery, and objected to the reporters recording them or asking for their names and badge numbers. Vice’s Alice Speri said police asked if she wanted to get shot after she photographed an officer. Police also fired tear gas at reporters from Al Jazeera America; when the journalists dispersed, the police began dismantling the TV crew’s equipment.

Demonstrationerna och polisens upprepade övergrepp inte bara på demonstranterna utan också på reportrar – stick i stäv med den amerikanska grundlagen – visar en bild på USA som de flesta inte trodde kunde vara sann.

Och om de inte hade varit för Mustafa Hussein och hans videoutrustning så hade polisen kanske lyckats lägga locket på lådan och hållit världen ovetande om vad som var på gång i Ferguson. Vilket uppenbarligen var deras målsättning, även om det stred mot grundlagen.

Att FN-chefen nu uppmanar de amerikanska myndigheterna att respektera rätten att demonstrera visar hur demonstrationerna och polisens agerande har skadat USA:s anseende i världen. Speciellt när aktivister i Gaza nu har kontaktat demonstrationerna i Ferguson med tips om hur dom ska hantera polisens tårgas och gummikulor.

De nya medierna har visat upp en helt ny och hittills okänd bild av USA. En bild som visserligen inte stämmer över hela det väldiga USA men som i alla fall tvingar fram en revidering av den traditionella bilden på det amerikanska samhället och hur den amerikanska författningen efterföljs i praktiken.

Pressklipp:
Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet,SR

[tags] Calderone: the Backstory Ferguson Police Ferguson Protests Ferguson Journalists Argus Radio Ferguson Argus Radio Ferguson Media [/tags]

4 thoughts on “Hur en liten grupp frivilliga filmade de historiska medborgarrättsdemonstrationerna i Ferguson i Missouri

 1. Christer W

  “Okänd bild”, knappast. Vi som var unga på 60-talet såg polisvåld mot demonstranter i us. Dessa bilder förmedlades via våra tidningar och tv.
  Det var bara det att många svenskar trodde att demonstranterna i us var kriminella eller kommunister och vår media underhöll den bilden länge. Först i slutet på 60 började media visa och skriva om vad det verkligen handlade om.

 2. Marcin

  I Sverige är situationen om vänd:

  “Polisen lade ut spikmattor på E6 och när bilen passerade platsen fick fordonet punktering. Cirka tre kilometer längre fram stannade bilen. Polisen uppger att man kände sig trängd och avfyrade skott mot en av personerna, en man född 1981. Han ska dock inte ha träffats av någon kula.

  – Vid stoppet riktar en av de misstäkta ett automatvapen mot polisen och i samband med det avlossas skott, men ingen är skadad. ”

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/misstankt-ringde-polisen-under-biljakt/

 3. Marcin

  Framtidens hot mot den amerikanska staten kommer inte längre vara från skäggiga män med särintresse för forntida ökentexter och vapen, utan män och kvinnor som kan konstitutionen, lagarna och sina vapen.

Comments are closed.