Politik

Varför har utvecklingen av surfplattan stannat av?

ipad

När den första surfplattan iPad lanserades i april 2010 så sågs den som något helt revolutionerande som skulle äta upp stora delar av de bärbara datorernas marknadsandelar. Borta var musen och tangentbordet, som fortfarande såg ut som forna tiders skrivmaskiner. Det här var en digital pryl, betydligt lättare än den lättaste bärbara dator, som man kunde ha med sig i ryggsäcken eller handväskan och som dessutom hade ett imponerande batteriliv. Och inget trams om att installera mjukvara med CD:n eller DVD:n. Appbutiken gick hand i hand med surfplattan, som dessutom omfamnades av alla generationer.

Men sen dess har inte mycket hänt med surfplattan, medan den bärbara datorn har fortsatt att utvecklas. Surfplattan finns överallt, alla har en, dom är billiga och bra, men dom utvecklas inte mer. Och nu, som
Peter Yared skriver på TechCrunch, så är et den bärbara datorn som går framåt medan surfplattan har slutat växa: Why Are PC Sales Up And Tablet Sales Down?

When iPads first came out, they were hailed as the undoing of the PC. Finally, a cheap and reliable computing device for the average user instead of the complicated, quirky PC. After a few years of strong growth for iOS and Android tablets and a corresponding decrease in PC sales, the inverse is suddenly true: PC sales are up and tablet sales are “crashing.” What happened?

The tablet slowdown shouldn’t be a surprise given that tablets have hardly improved beyond relatively superficial changes in size, screen resolution, and processor speed. The initial market for tablets is now saturated: grandparents and kids have them, people bought them as Sonos controllers and such, and numerous households have them around for reading. People that want tablets have them, and there’s just no need to upgrade because they more than adequately perform their assigned tasks.

Orsaken till att utvecklingen av surfplattan har stannat av är att IT-världen inte kan komma på något sätt att lansera ny funktionalitet som man kan ta rejält betalt för. Och med frånvaron av breda marginaler så satsar man hellre på kroppselektronik och Sakernas Internet.

Det är möjligt att surfplattan kommer att bli som mikrovågsugnen, dvs att den kommer att fortsätta att utvecklas, fast i maklig takt. Det är också möjligt att man kommer att lägga till ny funktionalitet som återigen gör surfplattan intressant för investerare.

Ingen vet just nu.

Pressklipp:
SR,Computer Sweden

[tags]Surfplattor, Surfplattan och datorn, Microsoft Surface Pro 3, Microsoft surfplatta, Microsoft mobil, Microsoft datorer [/tags]