Politik

Ungdomsrevolution, studenterna programmerar om universiteten i USA

Stanford Quad

Stanforduniversitetet i Silicon Valley.

Idag kommer tusentals programmeringskunniga tonåringar in på USA:s universitet, och många av dom använder sina kunskaper för att skapa appar som gör universitetens ofta bysantinska regler enklare att navigera. Ett exempel på hur IT-revolutionen också
är en ungdomsrevolution. Kanske inte på samma sätt som på 60-talet, men ändå en social revolution som leds av IT-kunniga ungdomar i det socialkonservativa USA.

Ariel Kaminer skriver i New York Times: Student-Built Apps Teach Colleges a Thing or Two

Vaibhav Verma was frustrated that he could not get into the most popular courses at Rutgers University, so he decided to try a new approach.

He didn’t sleep outside classrooms to be first in line when the door opened, or send professors a solicitous note. Instead, he built a web-based application that could repeatedly query the New Jersey university’s registration system. As soon as anyone dropped the class, Mr. Verma’s tool would send him a message, and he would grab the open spot.

“I built it just because I was a little bit bored,” he said.

By the next semester, 8,000 people had used it.

At Brown University, Jonah Kagan had a clever idea of his own: Get his fellow students to name their three favorite courses, and use the results as a guide for people seeking great, unusual electives. Building the website was easy, but he could not persuade Brown to give him enrollment figures, which would have allowed him to control for differences in class size. So the survey died.

Universiteten har börjat lära sig att inte omedelbart sätta stopp för studenternas försök att programmera om universiteten och göra kurser och information lättare att använda.

En synnerligen känd tragedi på just det området var elutuniverstetet MIT:s hårdhänta behandling av den kände IT-aktivisten Aaron Swartz, som fick denne att begå självmord för ett år sen, endast 26 år gammal.

En fringis för student-programmerarna är att deras appar, som Ariel Kaminer påpekar i sin artikel, kan leda till jobb på några av Silicon Valleys toppföretag. Man kan bara hoppas att även svenska studenter är lika aktiva på det här området.

Något som 60-talets studentrevolutionärer knappast kunde hoppas på. Även om många av dom senare kom att hamna i samhällets toppskikt.

[tags]Universitet i USA, USA universitet, US universities[/tags]