Politik

Större än Finlandsfärjorna men mindre sprit, de gigantiska kryssningsfartygen som löper utefter den amerikanska västkusten

Norwegian Pearl

Foto: USABloggen. Norwegian Pearl I Seattles hamn.

De flesta svenskar som turistar i USA reser till rätt förutsägbara platser som New York, Florida, Las Vegas och Los Angeles. Och kommer dom till Los Angeles så hyr dom ofta en bil och kör upp till San Francisco utefter den storstilade Highway 1.

Men vad som är mindre känt är att det också finns en omfattande kryssningstrafik utefter den amerikanska västkusten. Speciellt från Seattle och Vancouver.

Det här är enorma fartyg, som ses på bilden, med ett deplacement på över 90 000 ton, och som kan ta nära 2500 passagerare.

Färden går för det mesta norrut, upp mot Alaska, men också söderut ner till Mexiko.

Norwegian Pearl är mest känd för att den 4:e november 2006 ha slagit ut el-nätet i hela Europa genom att segla på en kraftledning i floden EMS i Tyskland.

De här kryssningsfartygen har ett stort inflytande speciellt på staden Vancouver i Kanada som satsar stort på alla kryssningsturister.

USABloggen.se

Pressklipp:

[tags]Norwegian Pearl, EMS, Europas kraftledningar [/tags]

One thought on “Större än Finlandsfärjorna men mindre sprit, de gigantiska kryssningsfartygen som löper utefter den amerikanska västkusten

  1. Janne Norberg

    Kul !

    Vi såg liknande kryssare i Olden i Norge. Fantastiskt fina fartyg.
    Finns med på ngn bild från vår Norge-semester på fb.

Comments are closed.