Politik

Monster eller nydanare? Google stöter på motstånd i Europa

De innovativa Silicon Valleyföretagen har aldrig varit riktigt lika altruistiska och kramgoa som man har velat påstå. Visst, man har varit innovativa, men man har samtidigt gjort allt i sin makt för att undvika att betala skatt och följa gällande regelverk. Speciellt Google och Apple, men även nyare företag som Uber och AirBnB.

Google har sett sitt goda rykte nedsmutsad av en mängd riktigt otrevliga skandaler där det har kommit fram att man t.ex. har struntat i att betala parkeringsavgiften för sina bussar och t.o.m. använd skattesubventionerad flygbensin i sina privatplan, samtidigt som man alltså gör allt för att själva minska sina skatter. Man har också visat sig helt ointresserade av att hjälpa till att förnya den hårt ansatta infrastrukturen i Silicon Valley. Det är inte deras bort.

Och när företag blir alltför stora så är det också dags för samhället att börja vidta försvarsåtgärder. Vilket är vad EU nu ha börjat göra mot Google. Som visserligen har skapat en mängd innovativ teknologi, men som samtidigt, i nästa andetag, nu på allvar har börjat hota den personliga integriteten.

Något som de frihetsälskande amerikanerna inte oroar sig över, men som européerna däremot verkligen vill göra något åt.

Danny Hakim skriver i New York Times: Google Is Target of European Backlash on U.S. Tech Dominance

Across Europe, Google has been under fire, reflecting the broader challenges facing American technology companies. Google, fairly or not, has become a glaring proxy for criticism of an intrusive American government and concern over America’s unmatched technology dominance.

On Monday, things grew worse. Regulators pushed the company to give up more in an antitrust settlement — demanding that Google make additional changes to its secret sauce, the search algorithm.

Europe opens a formal antitrust investigation into accusations that Google has abused its dominance in online search, exposing the company’s zealously guarded technology to unwelcome scrutiny.

The backlash in Europe extends beyond Google. Taxi drivers from London to Madrid have demonstrated against Uber, the American ride-sharing company that was recently banned in Germany. Apple and Amazon are being investigated over their tax policies, and regulators are scrutinizing Facebook’s proposed acquisition of WhatsApp, a messaging app.

Så att Silicon Valley svämmar över med innovativa företag handlar inte bara om att man har smarta IT-ingenjörer utan också att man har skrupellösa IT-ingenjörer som helt enkelt struntar i gällande regler och förordningar och gör allt för att kringgå dom.

Och gör man det så kan man också vinna fördelar över de företag som följer gällande regler.

Pressklipp:
SvD,Ny Teknik

[tags]Kroppselektronik, Google Wear, Sakernas Internet, Kroppselektronik och Sakernas Internet,Kroppselektronik, Google Wear, Sakernas Internet, Kroppselektronik och Sakernas Internet, Google Gear[/tags]

One thought on “Monster eller nydanare? Google stöter på motstånd i Europa

Comments are closed.