Politik

Apple Pay, varför Apples digitala plånbok är så revolutionerande

Det stora med Apple Pay, Apples elektroniska plånbok, är att den gör det etablerar ett parallellt betalsystem vid sidan av den formella valutan som vi använder när med våra kreditkort.

Digital valuta kan vara vad som helst, som Bitcoin, de bonusmil vi får från flygbolagen och andra slags kuponger. Allt kan användas som digital valuta i framtidens digitala plånböcker. Och det kan komma att bli mycket stort.

Edward Castronova och JoshuaA.T. Fairfield skriver i New York Times: The Digital Wallet Revolution

Apple’s digital wallet, if widely adopted, could usher in a new era of ease and convenience. But the really exciting part is the fast-emerging future that it points toward, in which virtual assets of all sorts — traditional currencies, but also Bitcoin, airline miles, cellphone minutes — are interchangeable, opening up enormous purchasing power for consumers and creating tough challenges for governments around the world.

Moving toward a digital wallet for dollars (or yen, or euros) is only a marginal step forward; throughout history, money’s value has been largely virtual anyway — think of stocks, or personal lines of credit. The real change is how the digital wallet technology facilitates the parallel emergence of virtual purchasing power, like loyalty points.

We don’t typically think of these as currency, because virtual money has traditionally been locked down, in the sense that its use was strictly limited: If you earned points from Amazon, only you could use them, and you could exchange them for dollars only within the Amazon marketplace. Meanwhile, up to now, the only currencies you could use everywhere in an economy were state-issued currencies, like the dollar.

But that distinction is eroding: After all, the value of a currency lies in what you can buy with it, not in the fact that a government says it’s worth something. So if I want to buy a widget, and the only thing I can use to buy it is Widgetcash, then I am willing to trade dollars or euros or anything else for Widgetcash. When I buy something with Widgetcash, it doesn’t go through any bank.

That’s why a digital wallet, loaded with your dollars, credit and loyalty points, is such a revolutionary technology — it makes those transfers and transactions seamless and safe.

Jag har skrivit om hur intressant det är att börja använda det mobil-baserade Taxiföretaget Uber. Det kommer att bli likadant när vi börjar använda Apples digitala plånbok. Och dess konkurrenters bör tilläggas.

Det här kommer med stor säkerhet att bli en mycket stor sak, speciellt nu när Apple satsar sin prestige på det. Och att, som Erik Bergin skriver i SvD Apple Pay hotar Pay Pal, är självklart.

Pressklipp:

SVD

[tags] Apple Pay, Digital Valuta, Digitala Plånböcker[/tags]

5 thoughts on “Apple Pay, varför Apples digitala plånbok är så revolutionerande

 1. H2

  Christer, vad jag menar är att majoriteten av amerikanarna litar på kreditkortsföretagen medans man inte ett dugg litar på sin telekomleverantör.
  Räkningen från telekomföretagen här är obegripliga, att försöka få ett begripligt svar är svårt och att få en korrigering av en felaktig räkning nästan omöjligt.
  Jag skulle aldrig betala via min telefon om räkningen sedan kommer från min telekomoperatör.

  I tillägg skall nämnas att säkerheten i din mobil är väldigt låg. Det är något som ingen operatör idag vill tala om

 2. Christer W

  H2 och Lennart, förklara vad ni menar om att ställa frågor om räkningen. Det kan ju vara annorlunda jämfört med här i svedala.

  1. Lennart

   Christer: Jag tror att vad H2 menar är man inte kan lita på att den räkning man får. Och att det i sanning inte är enkelt att få sina frågor besvarade om man ringer upp och frågar. Det sistmämnda har jag själv upplevt.

 3. H2

  Det handlar i slutändan om VEM som skall skicka räkningen till kunden. Det finns knappt någon i USA som litar på sin telekom-operator. Försök bara att ställa frågor om din räkning får du se.

Comments are closed.